Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Problemi poljoprivrednika
  • 28.07.2021. 16:15

Nedimović: Država ne određuje cenu nijednog proizvoda, ali će pomoći poljoprivrednicima

Stočari imaju problem sa visokom cenom soje i kukuruza tako da će Srbija imati velike probleme u stočarstvu zbog visokih troškova proizvodnje.

Foto: Zorana Bogdanović/ilustracija
  • 2.915
  • 769
  • 0

Govoreći o problemima proizvođača paradajza na jugu Srbije, ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović rekao je da država ne može da određuje cenu "ne samo paradajza nego ničega", navodi RTS

Prema njegovim rečima, nadležni mogu da unaprede poljoprivrednu proizvodnju i da pomognu u nekim "uskim grlima" koja postoje.

"Na području Jablaničkog okruga problem je putna infrastruktura kako ne bi došlo do toga da od trenutka berbe do isporuke, robe prve klase postane druga. Pored toga, tu je i ozbiljan izazov sa njenim pakovanjem, u čemu su nas zemlje okruženja prestigle", naveo je Nedimović, objašnjavajući da više niko ne želi proizvode iz drvenih gajbica i da se u svakom slučaju treba više raditi po pitanju plasmana na tržište. 

Sadašnja cena paradajza 40 dinara, proizvođači očekuju i 60 din/kg

Podsetimo, poljoprivrednici ocenjuju da će sa većim izvozom situacija biti bolja, a pomoć države dolazi i kroz ulaganje u protivgradnu zaštitu i prerađivačke kapacitete, ali i kroz poštovanje CEFTA sporazuma. 

Kada je reč o trendu rasta cena ulja, ministar je naglasio da su u međuvremenu one pale za 13 procenata. Na svetskom tržištu cene suncokretovog ulja su u padu, kaže Nedimović, pa je i samim tim i sirovina jeftinija, tako je to na tržištu, dodaje.

Odbraniti od ASK glavna proizvodna područja

Po pitanju afričke kuge svinja, napominje da će država po svaku cenu nastojati da odbrani područja Mačve, Srema i Južne Bačke koji su glavne proizvođačke tačke u proizvodnji svinja, pišu Novosti.

Ističe da je u Srbiji ovoj bolesti naročito izložen granični prostor prema Bugarskoj i Rumuniji. 

"U Rumuniji ta zaraza divlja i ne mogu da je suzbiju. Mi je još uvek kontrolišemo na prostoru Istočne Srbije, nešto malo je ima i u centralnim delovima. Naše glavne proizvođačke regije za svinje su Mačva, Srem i Južna Bačka. Gledaćemo po cenu svega da branimo ta područja", ukazao je ministar poljoprivrede.

Takođe, naglašava da uzgajivači iz Istočne Srbije uprkos upozorenjima, puštaju ih šumu, a isto tako nastavljaju i sa praksom mešanja onih divljh sa domaćim, što nikako nije dobro jer tako postajemo uvoznici afričke svinjske kuge

Imamo najveće subvencije u Evropi, kada je reč o ovčarstvu

Nedimović je najavio da će danas biti održan sastanak i sa proizvođačima mleka i da će država pokušati da reši probleme sa kojima se suočavaju. 

"Svi inputi u toj proizvodnji su skočili, a naročito nam je problem u centralnoj Srbiji, pošto su u Vojvodini dobili državno zemljište po povlašćenim cenama na osnovu stoke koju imaju", rekao je on za Tanjug.

Naglasio je da država daje subvencije po svakoj kravi od 25.000 dinara, premiju od sedam dinara po litri mleka, što po jednoj kravi kada se sve sabere bude od 500 do 600 evra. Takođe, dodaje da u Evropi imamo najveće subvencije kada je ovčarstvo u pitanju. 

Ističe da stočari imaju problem sa visokom cenom soje i kukuruza i da će Srbija imati velike izazove u stočarstvu zbog visokih troškova proizvodnje i to ne toliko, kako je naveo, u uzgoju svinja već u proizvodnji mleka.


Tagovi

Problemi proizvođača Branislav Nedimović Cene ulja Cene paradajza ASK Proizvođači mleka Pitanje plasmana Subvencije Uzgajivači svinja


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta