Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz u Rusiju
  • 06.06.2017. 08:15

Nedimović: Ima mnogo prostora za napredak

Srbija iz godine u godinu ostvaruje dobre rezultate kada je reč o izvozu poljoprivrednih proizvoda u Rusiju. Jabuka je i dalje naš dominantni izvozni adut, ali ima još mnogo prostora za unapređenje izvoza tvrdi ministar Nedimović.

Foto: Ibokel / Pixabay
  • 1.082
  • 53
  • 0

Srbija uprkos dobrim rezultatima, koje iz godine u godinu ostvaruje kada je reč o izvozu poljoprivrednih proizvoda u Rusiju, i dalje ima veliki prostor za unapređenje robne razmene s ruskim partnerima. To je, kako prenosi RTS, na okruglom stolu "Rusija-Srbija: Perspektive ekonomskog razvoja" organizovanom u Privrednoj komori Srbije istakao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Jabuka i dalje dominantna izvozna roba

Ministar je objasnio da naša zemlja od 2005. godine do danas izvoz u Rusku Federaciju povećala 12 puta. Toliki rast omogućen je Sporazumom o slobodnoj trgovini potpisanim između dveju država. Nedimović je rekao da su jabuke i dalje dominantna roba koju Srbija izvozi na rusko tržište, dodavši da 85% odsto jabuka proizvedenih u našoj zemlji odlazi u Rusiju.

Semenska proizvodnja naša razvojna šansa

On je naglasio da je od početka ove godine, pa do juna, na rusko tržište izvezeno 103.000 tona jabuka. Međutim, Srbija u Rusiju izvozi i druge kulture, a ministar je pomenuo semensku proizvodnju kazavši da tu postoji dobra prilika da sa Rusijom osnujemo zajedničku državnu kompaniju.

U planu otvaranje centara za doradu semena

Branislav Nedimović je najavio da je plan njegovog ministarstva da sa drugim ministarstvima realizuju projekat otvararanja centara za doradu semena. On je objasnio da otvaranje jednog takvog centra košta gotovo 26 miliona evra, dodavši da je našoj zemlji potrebno oko 40 centara, za šta imamo dovoljno stručnog kadra i kapaciteta u građevinskoj operativi da tako nešto realizujemo.

Kina i EU zainteresovane za naše proizvode

Nedimović je na kraju govorio i o poljoprivrednom sporazumu koji je Srbija potpisala s Kinom, napomenuvši da osim u te dve velike istočne države naši poljoprivredni proizvodi imaju dobar potencijal i za izvoz na tržište Evropske unije.

Foto: Ibokel / Pixabay


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Ministarstvo Poljoprivreda Branislav Nedimović Rusija Srbija Izvoz Jabuka


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.