Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz rakije
  • 17.10.2019. 13:00

Nedimović: Od 25. oktobra bescarinski izvoz rakije u Rusiju

Od 25. oktobra Srbija će imati bescarinski izvoz rakije u Rusiju, najavio je ministar poljoprivrede, šumarsta i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Foto: Valerija Čolović
  • 275
  • 12
  • 0

Ministar poljoprivrede, šumarsta i vodoprivrede Branislav Nedimović je rekao kako su jabuke dominantan proizvod koji se izvozi na rusko tržište ali i da je naša zemlja otvorila alternativna tržišta, poput Indije. 

"Od 25. oktobra Srbija ima bescarinski izvoz na rakije. Vremenske prilike mogu često da naprave kuršlus, zato mi tražimo alternativno tržište, otvorili smo tržište Indije," rekao je Nedimović, prenosi Blic. 

Razgovori o očekivanjima sve zahtevnijeg ruskog kupca vodili su se i tokom Sajma poljoprivrede u Moskvi na kome je Srbija bila zemlja partner.

Nedimović dodaje da moraju da se prihvate sva pravila Ruske Federacije i Evroazijske unije. "Oni danas imaju standarde koji prevazilaze daleko standarde drugih ekonomskih unija", ističe Nedimović, prenosi RTS. 

"Najviše su ranije uvozili jabuku i trešnju. Da li se ta struktura proizvoda menja sad i u kom pravcu - ta se struktura nažalost menja, oni su dosta posadili svoje jabuke, oni će za pet godina postati najveći izvoznici definitivno, a mi moramo da menjamo našu strukturu da se prilagodimo njima da radimo to što mi imamo najbolje, a to je jagoda, trešnja, breskva, nektarina, šljiva, kajsija i kruška", naveo je Marko Pantelić iz "PDM Agro frut".

Najveće interesovanje na štandu Srbije tokom Sajma poljoprivrede u Moskvi prirodno bilo je za sirovo voće, ali i za ono prerađeno i upakovano u staklene flaše.


Izvori

RTS


Tagovi

Izvoz rakije Bescarinski izvoz Izvoz jabuka Ruska Federacija Sajam poljoprivrede u Moskvi Branislav Nedimović


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.