Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobar dan domaćine
  • 13.02.2017. 10:30

Nedimović: povećati konkurentnost proizvoda

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je važno da razvijemo oblike poljoprivredne proizvodnje koje dugoročno imaju perspektivu na tržištu, poput stočarstva, voćarstva i povrtarstva.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 1.245
  • 210
  • 0

Za Srbiju je veoma važno da razvija one grane poljoprivredne proizvodnje koje dugoročno posmatrano imaju perspektivu na tržištu, poput stočarstva, povrtarstva i voćarstva, rekao je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović. On je učestvovao na naučno - stručnom savetovanju poljoprivrednika, agronoma i savetodavaca "Dobar dan domaćine", održanom na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu.

Više novca za stočarstvo, mehanizaciju i skladišta

Govoreći o podsticajima koje će država dodeljivati u 2017. godini naglasio je da stočarstvo nije jedina grana za koju je opredeljeno više novca, objasnivši da je petostruko više novca namenjeno za ulaganja u mehanizaciju, opremu i pogone za skladištenje poljoprivrednih proizvoda. Nedimović je rekao da je ideja resornog ministarstva da se poveća konkurentnost naših poljoprivrednih proizvođača, smanje troškove njihove proizvodnje i na taj način ostvari veća zarada.

Motivacija omladine da ostane na selu

Kada je reč o merama podrške mladim poljoprivrednicima, ministar je naročito istakao davanje granta od 10.000 evra, jer se na taj način mladi ljudi motivišu da ostanu na selu, a za državu je važno da napravi mehanizam da budući poljoprivrednici budu u sistemu PIO, to jest da poljoprivreda praktično bude njihovo jedino zanimanje.

Povećanje subvencija za priplodne krmače

Nedimović je naglasio da je samo za tovne svinje lane isplaćeno 760 miliona dinara subvencija, dodavši da je ove godine planirano povećanje iznosa koji će biti namenjen za priplodne krmače. On je ukazao na to da je povećanje broja prerađivača omogućilo veću tražnju, pa je samim tim i izvoz termički obrađenog mesa iz naše zemlje na tržište EU, krajem 2016. godine, znatno skočio.

Ukidanje vakcinacije protiv svinjske kuge, ali povećani nadzor

Ministar je ovom prilikom najavio plan da se ukine obavezna vakcinacija svinja protiv klasične kuge tako što bi se razdvojila područja u kojima duži period nije bilo te bolesti od oblasti u kojima je svinjska kuga poslednji put zabeležena 2010. godine. Time bi se, kako je objasnio, stvorili uslovi da za dobijanje prava za trgovanje svežim mesom sa Evropskom unijom, odnosno da preko teritorija zemalja članica EU izvozimo sveže svinjsko na tržište Rusije.

Podsticajima u ovčarstvu do stvaranja dovoljno sirovina za preradu i izvoz

Govoreći o ovčarstvu, Branislav Nedimović je izjavio da je u budžetu planiran novac i za tu oblast stočarstva. Kao primer je naveo meru podsticaja od 7.000 dinara po grlu, a to je 2-3 puta više nego što se izdvaja u našem okruženju. Ministar je zaljučio da država ciljano finansijski podstiče farmere da krenu u razvoj ovčarstva da bi smo kasnije imali sirovine koje ćemo moći da prerađujemo i izvozimo.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Ministarstvo Poljoprivreda Ministarstvo poljoprivrede Srbija Dobar dan domaćine Konferencija Novi Sad Poljoprivredni fakultet Uprava za agrarna plaćanja Branislav Nedimović IPARD Zapošljavanje Investicije Prerađivačka industrija Stočarstvo


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.