Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO
  • 06.05.2017. 10:30

Nedimović: Procenićemo rizike prometa GMO

Prepreka za prijem Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju je Zakon koji zabranjuje promet i proizvodnju GMO. Stoga je Ministarstvo poljoprivrede formiralo posebnu stručnu Komisiju koja će se baviti procenom rizika bezbednosti hrane i davanje mišljenja štetnosti genetski modifikovane hrane po ljudsko zdravlje.

Foto: Tumisu / Pixabay
  • 1.311
  • 64
  • 0

Srbija, pre donošenja odluke o tome da li će ući u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO) ili ne, mora da se opredeli za ili protiv prometa GMO, izjavio je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović.

Kako prenose Novosti, on je dodao da je na nama da se opredelimo da li ćemo ući ili ne u STO, napomenuvši da će pre donošenja odluke Vlada tražiti stručno mišljenje od naučnih institucija u Srbiji.

Jedan od zadataka Komisije i procena rizika

Ministar Nedimović ističe da će donošenje mišljenja o prometu GMO biti i jedan od glavnih zadataka stručne komisije. Tu komisiju činiće 15 naučnika, a oni će se baviti procenom rizika bezbednosti hrane. Nedimović je rekao da je jedan od potencijanih rizika u vezi sa GMO, čiji promet su prihvatile sve zemlje u našem okruženju, podsetivši na to da važeći srpski zakoni zabranjuju i promet i proizvodnju GMO.

Rasprava o GMO mora biti široka i transparentna

Prema ministrovim rečima, osnovna namera Vlade bila je da okupi stručnjake, priznate u svojim oblastima, a ne da se država deklariše za i protiv ovog ili onog rizika. Nedimović napominje da će u ceo proces biti uključeni i potrošači, odnosno svi zainteresovani, jer je svima u cilju da rasprava o GMO i bezbednosti hrane bude široka, argumentovana i transparentna.

Na osnovu procene komisije obaveštavaće se javnost

Kako objašnjava Branislav Nedimović, radno telo koje se bavi procenom bezbednosti hrane treba da ispita sve rizike i nađe alate kako da se bori protiv tih rizika, a zadatak novoformirane komisije je da pre donošenja odluke da stručno-naučno mišljenje, pa da se nakon toga javnost obavesti ili upozori ukoliko postoji realna opasnost po zdravlje ljudi, odnosno da u slučaju takve bezbednosne situacije opasno nadležno ministarstvo reaguje po uputstvima.

Konačnu odluku donose zakonodavni i izvršni organi

Perma Nedimovićevim rečima, u rad stručnog saveta uključeni su: profesori fakulteta, priznati stučnajci iz oblasti poljoprivrede, biotehnologije, higijene hrane, farmacije, dodavši da su svi oni direktno ili indirektno uključeni u sistem bezbednosti hrane. Ministar je zaključio da je njihov zadatak nalaženje naučnih argumenata i činjenica o GMO i bezbednosti hrane, te da će uz njihovu stručnu pomoć konačnu odluku doneti zakonodavno telo i izvršni organ.

Foto: Tumisu / Pixabay


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Branislav Nedimović GMO Hrana Svetska trgovinska organizacija Nauka Bezbednost hrane Zdravlje


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta