• Sastanak sredinom sedmice
  • 28.03.2017. 13:45

Nedimović: "Agrokor" u Srbiji posluje normalno

Prema tvrdnjama pojedinih ministara u Vladi Srbije, kompanije u sastavu konzorcijuma "Agrokor" koje se nalaze u našoj zemlji za sada posluju bez problema. Za sredinu ove sedmice najavljen je sastanak predstavnika naše Vlade i Agrokorovih firmi u Srbiji, radi sprečavanja eventualnih problema.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede Srbije
  • 1.179
  • 58
  • 0

Srpske kompanije u sastavu hrvatskog "Agrokora" trenutno posluju bez problema, tvrdi ministar poljoprivrede u Vladi Srbije Branislav Nedimović. Kako prenosi Blic, Nedimovć je izjavio da nijedna "Agrokorova" firma iz sektora poljoprivrede koja posluje u Srbiji zasada nije prijavila probleme u vezi sa poslovanjem ili isplatom dobavljača.

Sastanak predstavnika Vlade i "Agrokora" sredinom sedmice

Ministar je rekao da će se ove nedelje, u sredu ili četvrtak, predstavnici Vlade sastati sa predstavnicima "Agrokorovih" firmi u Srbiji. On je naglasio da te kompanije sarađuju sa mnoštvom dobavljača, pa je veoma važno obaviti razgovore s ciljem da se preduprede eventualni problemi kada je reč o njihovom izmirivanju redovnih obaveza.

"Agrokor" u Srbiji zapošljava 11.000 radnika

Podsećanja radi, hrvatski konzorcijum "Agrokor", zapošljava ukupno 60.000 radnika. U firmama u našoj zemlji, među kojima su "Frikom", "Dijaman", "Merkator", "Kikindski mlin", "Super kartica", "MG Mivela", radi oko 11.000 ljudi.

Ljajić: Razgovorima preduprediti moguće probleme

Prema rečima ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića, koje je preneo RTS, za sada nema posledica po zaposlene, ali ni za dobavljače u Srbiji. On je istakao da je važno da se razgovara sa predstavnicima "Frikoma" i "Dijamanta" i da se pošalje jasna poruka radnicima i dobavljačima da će Vlada dati svoj doprinos rešavanju novonastalog problema.

Hrvatska najavila zakon kao pomoć velikim kompanijama

Ljajić je kazao da su poverioci, a naročito ruska "Sberbanka", zainteresovani da se ovaj problem što pre reši i izrazio nadu da će se to uskoro i dogoditi. On je podsetio na to da je hrvatska Vlada najavila donošenje zakona kojim će pomoći kompanijama koje zapošljavaju preko 8.000 radnika, a čije zaduženje iznosi više od milijardu evra.

Ministar Ljajić je kazao da je "Agrokor" jedna od kompanija koje ispunjavaju te kriterijume, dodavši da vlast u Srbiji budno prati dešavanja u našoj zemlji, ali i u susednoj Hrvatskoj, koja je matična zemlja "Agrokora".

Izvor: Blic, RTS

Foto: Ministarstvo poljoprivrede Srbije


Tagovi

Agrokor Hrvatska Srbija Kriza Poljoprivreda Trgovina Branislav Nedimović Rasim Ljajić Ivica Todorić Vlada Srbije Ministarstvo poljoprivrede Ministarstvo trgovine Frikom Dijamant


Autor

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.