Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska poljoprivreda
  • 25.09.2019. 13:00

Nedimović: Sledeće godine veće subvencije za organsku proizvodnju

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović najavio je da će sledeće godine biti višestruko povećane subvencije za organsku poljoprivrednu proizvodnju.

Foto: Depositphotos/shock
  • 282
  • 13
  • 0

Nedimović je na proslavi povodom obeležavanja deset godina Nacionalnog udruženje za razvoj organske proizvodnje Serbia Organica rekao da organsku proizvodnju vidi kao neverovatnu priliku za našu državu kada je u pitanju tržište zapadne Evrope.

Po njegovim rečima tamo je sve promenjeno u zadnjih deset godina, navike, želje, standard, a raste i još jedno tržište koje u ovom trenutku ne vidimo, a to je tržište na istoku, čiji standard i dalje raste i koji će pre ili kasnije imati potrebu za organskim proizvodima.

Država mora naći način kako da finansira prelaz iz konvencionalne u organsku proizvodnju

Naveo je da je Ministarstvo poljoprivrede spremilo novitete za sledeću godinu - 2020/2021, a to su poljoprivredne subvencije.

"Meni je ideja da nekoliko puta povećamo subvenciju za organsku poljoprivrednu proizvodnju iz razloga što moramo što veći broj ljudi da uključimo u to, jer ne postoji bolja priča da se napravi što veća dodata vrednost nego što je organska poljoprivreda," kazao je ministar.

Dodao je da država mora naći i način kako da finansira prelaz iz konvencionalne u organsku proizvodnju i da proizvođačima pomogne da taj proces što lakše prevaziđu, a sa druge strane da ih podstakne kroz novac, prenosi Blic. 

Po njegovim rečima da sada postoji 6.000 proizvođača u organskoj proizvodnji. 

Organska proizvodnja u Evropi doživljava procvat

Nemački GIZ 10 godina unazad podržava organsku proizvodnju u Srbiji, a šefica privrednog odeljenja ambasade Nemačke Anne-Kristin Piplica kazala je da je jedan od glavnih ciljeva trajno razvijanje organske poljoprivrede i ustanovljavanje održivog lanca stvaranja dodate vrednosti. Kako je rekla, organska poljoprivreda se danas prepoznaje i uvažava kao sektor sa izuzetnim razvojnim potencijalom, a organska proizvodnja u Evropi doživljava procvat.


Izvori

Blic


Tagovi

Organska proizvodnja Organska hrana Subvencije Branislav Nedimović


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.