Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 26.01.2022. 16:00
  • Grad Beograd, Beograd

Nedimović: Uree će biti dovoljno i potpuno u skladu sa potrebama setve u Srbiji

Prema rečima ministra Nedimovića, u narednih mesec dana se očekuje stabilizacija tržišta i snižavanje cena đubriva i da će se i ova sezona završiti dobro, ali i značajno bolje nego u drugim zemljama

Foto: Nemanja Cabric/Xinhua/Pixsell
  • 895
  • 352
  • 0

Potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je obezbeđeno đubrivo za predstojeću setvu, kao i da će u naredne tri nedelje biti dodatnih količina, čime će Srbija ukupno imati 400.000 tona veštačkog đubriva. Uree će biti dovoljno i potpuno u skladu sa potrebama Srbije za predstojeću setvu. Ministar Nedimović je dodao i da su količine đubriva NPK takođe apsolutno zadovoljene i da poljoprivrednici u tom smislu nemaju razloga za zabrinutost.

Uprkos velikim problemima kako u transportu, tako i samoj proizvodnji đubriva na međunarodnom tržištu, Srbija je uspela da obezbedi potrebne količine, za razliku da mnogih zemalja, posebno onih u okruženju koje ni nemaju đubriva.

Najavljene mere podrške

Povodom skoka cene inputa u ratarskoj proizvodnji, ministar je najavio i dve konkretne mere podrške.

Prva mera se odnosi na beskamatne kredite kod poslovnih banaka za poljoprivrednike, sa rokom otplate do tri godine i mogućim grejs periodom do godinu dana, dok se druga odnosi na ukidanje carina od 10% za nabavku đubriva sa tržišta trećih zemalja (zemlje sa kojima Srbija nema Sporazume o slobodnoj trgovini, poput onih koje ima sa EU i Ruskom Federacijom).

U susret prolećnoj setvi - azotna đubriva i bezvodni amonijak oslobođeni carine

Iako je cena inputa skočila i do 50%, ministar je naglasio da je važna činjenica i da je konačna cena proizvoda, poput pšenice, poskupela do 90%, što apsolutno ostavlja značajan prostor za zaradu poljoprivrednika. Pored toga najavljena je i vanredna kontrola uvezenog đubriva i njegovog kvaliteta, kako se u ovoj situaciji ne bi došlo do bilo kakave vrste zloupotreba i nanošenja štete poljoprivrednicima.

U svakom slučaju, prema rečima ministra Nedimovića, u narednih mesec dana se očekuje stabilizacija tržišta i snižavanje cena đubriva, te da će se i ova sezona završiti dobro, ali i značajno bolje nego u drugim zemljama.


Tagovi

Branislav Nedimović Ministarstvo poljoprivrede Đubrivo KAN UREA NPK Azot


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)