Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana kretanja
  • 08.04.2020. 13:30

Nedimović uverava da poljoprivrednici koji prekrše policijski čas neće biti kažnjeni?

U pet sati ujutro da odu, do 17 sati je sasvim dovoljno vremena da možete sa mašinom da odradite najmanje deset hektara tokom dana, rekao je Nedimović i precizirao da ako se ratar, neposredno posle početka policijskog časa od 17 sati zatekne u povratku sa njive, neće mu niko ništa.

Foto: JumpStory
  • 3.620
  • 182
  • 1

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović poručio je poljoprivrednicima, od kojih je jedan broj negodovao zbog ograničenja kretanja u vreme policijskog časa, pa su pojedini bili i novčano kažnjeni, da je vreme od pet ujutro do 17 popodne dovoljno za setvu, piše Tanjug, a prenosi RTV.

"Ratari nemaju posebne dozvole, mogu da se kreću bez ikakvih problema do 17 sati. U pet sati ujutro da odu, do 17 sati je sasvim dovoljno vremena da možete sa mašinom da odradite najmanje deset hektara tokom dana, rekao je Nedimović i precizirao da ako se ratar, neposredno posle početka policijskog časa od 17 sati zatekne u povratku sa njive, 'neće mu niko ništa'.

Ako nema odgovora na zahtev o dozvoli kretanja, znači da je niste ni dobili?

"Ako neko pokuša da zloupotrebi taj svoj status i bude u motornom vozilu, to je druga priča."

"Traktor mora da se koristi za njivu, a ne da se voza po selu"

Ovih dana 19-godišnjeg poljoprivrednika iz Silbaša policija je privela, a prekršajni sudija kaznio sa 50.000 dinara kako su preneli srpski mediji, koji se tokom policijskog časa vraćao sa poljoprivrednih radova iz atara na traktoru. Govoreći o tom slučaju, ministar Nedimović je, napominjući da je to posao policije, rekao i da zna šta se desilo.

"Radi se o licu koje ima 19 godina, i pretpostavljam da je reč o nesporazumu, ali traktor mora da se koristi za njivu, a ne da se voza po selu", podsetio je ministar.

Da li setva može na vreme da se obavi?

Podsetimo, za razliku od gradskih sredina, gde je zabranjeno kretanje građana starijih od 65 godina, u ruralnim sredinama, odnosno onim sa manje od 5.000 stanovnika, ta starosna granica je pomerena na 70 godina. Dakle, ljudi starosti do 70 godina mogu da dobiju dozvolu za kretanje u vreme policijskog časa, isključivo za potrebe obavljanja poljoprivrednih poslova.

Zbog zabrane kretanja za starije, SPOS traži pomoć mlađih pčelara

Ipak, poslednjih dana mnogi poljoprivrednici se žale da ne mogu da stignu da obave prolećnu setvu na vreme, jer bi epidemija koronavirusa, odnosno ograničenja kretanja, moglo da osujeti njihovu nameru da ovog proleća zaseju 2,1 milion hektara, prenosi RTS.

Igor Lacko, iz Mihajlova kod Zrenjanina planira da u naredne dve nedelje zaseje kukuruz na oko stotinu hektara. Počeo je ranije od optimalnog roka, jer se uzda u dosadašnje iskustvo.

Pošta će poljoprivrednicima besplatno dostavljati seme za prolećnu setvu?

"Uvek počinjemo tu 1. aprila dok ima vlage. Plašimo se, ako posle ne bude kiše biće problema za nicanje i zbog ovog policijskog časa da sve obavimo do osam sati, da stignemo kući", rekao je Igor za Javni servis.


Tagovi

Policijski čas Zabrana kretanja Branislav Nedimović Igor Lacko Setva Prolećna setva Kazna Ratari


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu