Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno zemljište
  • 03.07.2019. 13:40

Nedimović: Zemljište po pravu prečeg zakupa ove godine za one koji imaju goveda i ovce

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je rekao da ove godine poljoprivredno zemljište po pravu prečeg zakupa, sleduje onima koji drže papkare i preživare - goveda i ovce, a sledeće godine će to pravo imati i svinjarski sektor.

Foto: Agroklub
  • 200
  • 9
  • 0

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević je juče, zajedno sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavom Nedimovićem obišao poljoprivredno gazdinstvo porodice Sineš u Bikovu, u opštini Subotica.

Nedimović je tom prilikom rekao da je najvažnija stvar u stočarstvu da ljudi imaju zemlju za svoje farme.

"Doneli smo odluku da u budućnosti dajemo poljoprivredno zemljište po pravu prečeg zakupa, ove godine će se to odnositi na one koji drže papkare i preživare - goveda i ovce, a sledeće godine će to pravo imati i svinjarski sektor. Napravili smo iskorak koji će i poboljšati kvalitet zemljišta, jer je iz godine u godinu zemlja devastirana samo zato što su se sadile kulture na kulturu," rekao je Nedimović. 

Kroz izmene Zakona, pravo prečeg zakupa i mlađima od 40 godina 

Ideja Ministarstva poljoprivrede je prema njegovim rečima da poljoprivrednici mlađi od 40 godina dobiju pravo prečeg zakupa zemljišta, kroz izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

"Cena mesa između 150 i 160 dinara je u redu. Imali smo donje ekstreme, kada je cena više od mesec i po dana bila 135 dinara. Sa otvaranjem novih tržišta i cene će se stabilizovati i ovo što radimo sa Kinom verujem da će u mnogome tome da doprinese. Već su nam poslali potražnju i verujte, to su ogromne količine, a ako isporučimo trećinu ili četvrtinu svinjskog mesa za Kinu napravili smo ozbiljan posao," rekao je prilikom ove posete Severnobačkom okrugu ministar Nedimović.


Izvori

Pokrajinska vlada


Tagovi

Poljprivredno zemljište Pravo prečeg zakupa Stočari Branislav Nedimović Vuk Radojević


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.