Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 11.10.2022. 15:00

Neizvesnost podiže cene žitarica i uljarica - koliko su otišle gore?

Na kretanje cena najveći uticaj i dalje imaju dešavanja u Ukrajini i Rusiji

Foto: Depositphotos/oqtave
  • 351
  • 17
  • 0

Zbog trenutne situacije u sukobu između Rusije i Ukrajine, povećava se zabrinutost da će Rusi zatvoriti crnomorski izvozni koridor, zbog čega su naglo porasle cene žitarica.

Na početku ove nedelje decembarski ugovori za pšenicu na pariškom MATIF-u su dostigli iznos od 364,25 evra po toni, dok se kukuruz prodavao za 346,75 €/t.

Cena uljane repice je iznosila 642,50 evra po toni.

Na čikaškoj berzi pšenica je dostigla cenu od 355,14 evra po toni, odnosno poskupila je 6,11 odsto. Decembarski ugovori za kukuruz su poskupeli za 2,01 odsto i prodavani su za 283,25 €/t, a novembarski ugovori za soju su dostigli 520,22 evra po toni. Sojino ulje beleži blagi pad cene od 0,5 odsto. Ovas je poskupeo za 1,72 odsto i prodavao se po ceni od 273,14 evra po toni.

Hoće li crnomorski koridori ostati otvoreni?

Agrarheute izveštava da je okidač rasta, pored neizvesnosti oko otvorenosti crnomorskih koridora, bila eksplozija koja je delomično uništila most na Krimu. Još će veći uticaj imati raketiranje Kijeva i drugih ukrajinskih gradova. 

Šef misije UN-a Martin Grifits izrazio je uverenje da će dogovor uz posredovanje Ujedinjenih nacija, koji omogućava ukrajinski izvoz žitarica iz Crnog mora, biti produžen, pa čak i proširen.

"U Ujedinjenim nacijama imamo stav da treba težiti obnovi i prilično sam uveren da ćemo to postići, ali i da to treba ići dalje od ciklusa od četiri meseca."

Do sada izvezeno 6,2 miliona tona

Ministarstvo infrastrukture Ukrajine je navelo da su 274 broda sa 6,2 miliona tona poljoprivrednih proizvoda napustila ukrajinske luke i uputila se prema Africi, Aziji i Evropi.

Podacima Državne carinske službe Ukrajine pokazuju da je od 1. jula, od početka tržišne godine 2022-23; do 5. oktobra izvezeno ukupno 9,17 miliona tona žitarica i mahunarki, uključujući 468.000 tona do sada u oktobru.

Prošlogodišnji izvoz je iznosio 14,95 miliona tona, od čega u oktobru 589.000 tona. Trenutni ukupan izvoz obuhvata 3,21 miliona tona pšenice, 823.000 tona ječma, 5,1 milion tona kukuruza.

Izvezeno je 9,17 miliona tona žitarica i mahunarki (Foto:  Depositphoto/IgorStrukov)

Smanjen ruski izvoz

Uprkos rekordnoj žetvi u Rusiji, izvoz znatno zaostaje za prošlogodišnjim. Ipak, očekuje se da će izvoz pšenice za tekuću sezonu 2022./23. porasti za 0,3 miliona tona i iznositi 43,4 miliona tona. Revizija naviše je napravljena zbog rastuće potražnje za uvozom i dobre žetve.

Procene za 2022. predviđaju rekordnu žetvu žitarica od 150 miliona tona, uključujući 100 miliona tona pšenice. Rusija je izvezla oko 10,2 miliona tona ove žitarice od jula do septembra, što je pad od 22 odsto u odnosu na prethodnu godinu i pad od 14 odsto u odnosu na petogodišnji prosek. Isporuke su ograničene zbog jake rublje i izvoznih tarifa.

Setva ozimih žitarica odložena je zbog teške suše u ključnim uzgojnim regijama na jugu. 


Tagovi

Cena pšenice Cena kukuruza Cena uljane repice Cena soje Cene žitarica


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.