Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Genomske tehnike
  • 12.12.2023. 15:00

Nema dogovora u EU oko novih genomskih tehnika

Nemačka i Austrija se protive novim genomskim tehnikama. Mnoga su otvorena pitanja, a jedno od njih je šta bi ublažavanje dosadašnjih pravila značilo za male države i industrije semena.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 81
  • 25
  • 0

Ministri poljoprivrede EU nisu uspeli da pronađu dogovor o planovima EU za ublažavanje pravila o novim genomskim tehnikama (NGT), izveštava Euractiv. Razlog ovakvoj situaciji su mnoga otvorena pitanja kao što su koegzistencije sa organskom poljoprivredom i mogućnosti patentiranja novih biljnih sorti.

Ministri podeljeni

U julu je Evropska komisija predložila ublažavanje pravila o određenim NGT-ovima, odnosno uređivanju gena - nizu novih naučnih metoda koje se koriste za njihovo menjanje sa ciljem genetskog inženjeringa određenih svojstava u biljkama.

Belgija 1. januara preuzima mesto Španije, predsedavajuće Veća Evropske unije koja u šest meseci nije uspela da postigne potrebnu većinu za rešenje ovog problema. 

Ministri su još uvek podeljeni. Dok su zemlje sa dugom tradicijom organske poljoprivrede, kao što su Nemačka i Austrija, pozdravile predloženu zabranu korišćenja NGT biljaka u organskoj poljoprivredi, žalile su se na činjenicu da predlog Komisije otežava takvim poljoprivrednicima da dokažu da je njihova proizvodnja zapravo besplatno, prirodno genetičko uređivanje.

Nemački ministar poljoprivrede Džem Uzdemir je istakao da bi svi potrošači, kakva god da se odluka donese, i dalje trebalo da imaju izbor između proizvoda sa i bez genomske tehnologije, bilo da su konvencionalni ili organski.

"Potrebna su nam pravila o koegzistenciji kako bismo obezbedili da tržište koje vredi milijarde ne bude uništeno."

Njegov austrijski kolega Norbert Totšnig upozorio je da u slučaju odobrenja malim državama i industriji semena preti monopolizacija, što bi moglo da dovede do veće zavisnosti i manje raznolikosti.

Šta dalje?

Španski ministar poljoprivrede Luis Planas rekao je da će nastaviti na rešavanju ovog problema do 31. decembra kako bi Belgija u sledećem periodu uspešno zaključila pregovore. Najavio je novi sastanak 22. decembra i upozorio da bi nepostizanje dogovora značilo da će EU nastaviti bez pravnog okvira najmanje do 2025. godine.

Komesarka EU za zdravlje i bezbednost hrane Stela Kiriakides, naglasila je da je taj dosije od ključnog značaja za Evropsku komisiju i da je izvršna vlast EU potpuno posvećena proceni potencijalnog uticaja patentiranja biljaka.


Tagovi

Evropska unija Evropska komisija NGT tehnika Nove sorte Patentiranje biljaka Genomska tehnika Genomsko uređivanje gena Industrija semena


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.