Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prazne police
  • 01.03.2023. 15:00

Nema paradajza i paprike? Neka jedu repu, poručuje britanska ministarka

Na policama prodavnica u Velikoj Britaniji nedostaje povrća poput paradajza, paprike, krastavaca. Uvoznog nema zbog vremenskih prilika, a domaće im je preskupo?

Foto: Depositphotos/olgashash/Flickr/UK Government
  • 81
  • 29
  • 0

Veliku Britaniju pogodila je nestašica svežeg povrća, najviše paradajza, paprike i krastavaca, ali i voća. Do ovoga je došlo, kažu u udruženju trgovaca BRC, zbog loših vremenskih uslova na jugu Evrope i u severnoj Africi. Police tamošnjih velikih supermarketa uključujući Aldi, Asda i Tesco mogle bi ostati prazne čak narednih mesec dana. 

Došlo je i do nestašice praziluka što bi se moglo značajno odraziti na današnju proslavu Dana svetog Davida u Velsu, piše DailyMail.

Kupovati sezonsko

"Maloprodajni lanci i dalje uvoze previše proizvoda. Zapravo trebamo jesti više sezonskog voća i povrća i da podržimo naše britanske poljoprivrednike", reagovala je konzervativna poslanica Selejn Saksbi. S njom se složila i ministarka životne sredine Tereza Kofi koja se pri tom nespretno izrazila i postala predmet šale na društvenim mrežama. 

"Mnogi bi sada radije jeli repu nego razmišljali o salati i paradajzu", rekla je misleći na korenasto povrće koje je zimi dostupno u njenoj zemlji. Tvrdi da je svesna da potrošači žele imati izbor tokom cele godine. 

Nakon mnogobrojnih reakcija, komesar Dovning Strita rekao je da je ministarka samo htela podsetiti na povrće koje raste u Velikoj Britaniji.

"Svako na kraju odlučuje o tome koje će namirnice kupiti", dodao je i istakao da nestašica nije povezana s Bregzitom.

Sarađivati s poljoprivrednicima

Osim poruke potrošačima, važnija je ona koju je britanski ministar hrane i poljoprivrede Mark Spenser poslao trgovcima. Ove se nedelje sastao s direktorima velikih britanskih trgovina mešovitom robom kako bi čuo šta rade kako bi ublažili probleme s nabavkom, piše Reuters.

"Zamolio sam ih da preispitaju kako sarađuju s našim poljoprivrednicima od kojih kupuju voće i povrće, a da bi mogli dodatno ojačati našu spremnost za ovakve neočekivane incidente", rekao je u izjavi.

Poljoprivrednici tvrde da trgovci nisu spremni platiti višu cenu domaćih proizvoda do koje je došlo zbog većih troškova uzgoja u staklenicima i plastenicima. 

Foto: Servis Flickr licenca CC


Tagovi

Neka jedu Sezonsko povrće Nestašica povrća Kupujmo domaće Povrće zimi Turnips Tereza Kofi


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.