Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Životna sredina
  • 08.10.2016. 09:00

Nemačka Zelena stranka podržava Srbiju u poglavlju 27

Republika Srbija je u potpunosti spremna da otvori pregovore sa Evropskom unijom, u oblasti životne sredine. Životna sredina i klimatske promene predstavljaju zahtevne oblasti. Srbija će u narednih 25 godina investirati oko 10 milijardi evra kako bi dostigla standarde na koje se obavezala.

  • 256
  • 10
  • 0

Nakon održanih sastanaka u Briselu, i dostavljanja dokumenta "Status i planovi prenošenja i sprovođenja pravnog okvira Evropske Unije za poglavlje 27, Životna sredina i klimaske promene" Evropskoj Komisiji i zemljama članicama, izneti su jasni finansijski i tehnički i vremenski planovi za životnu sredinu u narednih 25 godina.

Republika Srbija je u potpunosti spremna da otvori pregovore sa Evropskom unijom, u oblasti životne sredine. Životna sredina i klimatske promene predstavljaju zahtevne oblasti. U narednih 25 godina, najavila je dr Stana Božović predsednik pregovaračke grupe za Poglavlje 27, Životna sredina i klimatske promene, investiraće se oko 10 milijardi evra kako bi se dostigli standardi na koje se država Srbija obavezala. Od tog iznosa, pet milijardi evra biće iskorišćeno za prečišćavanje otpadnih voda, jedna milijarda za upravljanje otpadom, a dve milijarde za vodosnadbevanje.

Podrška Evropske unije

"Imamo veliku podršku Evropske unije za nastavak investicija u infrastrukturne projekte, što će rezultirati paketom od 100 miliona evra sredstava u narednoj godini za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, koja će duplirati trenutni nacionalni kapacitet prečišćavanja otpadnih komunalnih voda", rekla je Stana Božović na sastanku sa narodnim poslanicima Zelene stranke državnog parlamenta Bavarske, održanom sredinom sedmice.

Za četvrt veka 320 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

U Srbiji, u narednih 25 godina, treba da bude izgrađeno 320 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i da se od današnjih devet regionalnih sistema za upravljanje otpadom, dođe do 26 kako bi u potpunosti bili ispoštovani standardi iz direktiva EU koje se tiču upravljanja otpadom. Direktive koje se tiču upravljanja vodama, otpadnim vodama i otpadom, kao i direktiva o industrijskom zagađenju, su finansijski i tehnički najzahtevnije direktive i pokrivaju skoro 80% neophodnih sredstava za aproksimaciju celokupne životne sredine.

"Iz IPA fonda na raspolaganju imamo 160 miliona eura, a kada postanemo zemlja članica, očekujemo da ćemo u tri finansijska perioda, odnosno tokom 21 godine, imati i do četiri milijarde evra na raspolaganju. Zeleni fond, stabilan sistem finansiranja zaštite životne sredine u Srbiji, je u pripremi i počinje sa radom od prvog januara 2017 godine. Sa Nemačkom i njenim državama imamo veoma živu saradnju u oblasti životne sredine i obnovljivih izvora energije, kao i sa nemačkom razvojnom bankom, KfW, i programom tehničke pomoći, GIZ. Sa Bavarskom želimo blisku saradnju u pogledu očuvanja sliva reke Dunav, ali i da zajedno radimo na regionalnim inicijativama i projektima, poput očuvanja slivova reka Drine i Ibra", istakla je Božović.

Sastanku su ispred Zelene stranke prisustvovali: Margaret Bause, Kerstin Celina, Kristin Kam, Uli Lajner i Martin Štumpfig. Predstavnici Zelene stranke su istakli da u potpunosti podržavaju put Srbije ka članstvu u Evropskoj Uniji. Upoznati su sa tokom pregovora za poglavlja 23, 24 i 35, i za njih predstavlja veliko zadovoljstvo činjenica da je Srbija izvukla najbolja iskustva i lekcije prethodnika u pogledu pripreme za pregovore sa EU, koji se tiču životne sredine i da će dati svoju podršku u pregovaračkom postupku za poglavlje 27.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Zelena stranka Nemačka Srbija Poglavlje 27 Zeleni fond