Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srednja poljoprivredna škola Zrenjanin
  • 18.04.2018. 16:15

Nemački đaci u poseti Poljoprivrednoj školi u Zrenjaninu

Delegacija iz nemačke pokrajine Baden-Virtemberg nalazi se u poseti Srbiji, a jedna od destinacija joj je i Srednja poljoprivredna škola Zrenjanin.

Foto: Facebook / Srednja poljoprivredna škola Zrenjanin
  • 350
  • 13
  • 0

Delegacija iz nemačke pokrajine Baden-Virtemberg posetila je Zrenjanin, a u goste Poljoprivrednoj školi dovela je oko 30 učenika. Ovo je deo posete, koju zvaničnici ocenjuju kao odraz dobre privredne saradnje dva regiona. 

"Saradnja sa pokrajinom Baden-Virtemberg traje već tri godine. Delegacija Pokrajinske vlade sa srednjoškolcima srednjih poljoprivrednih škola već dve godine odlazi u Nemačku, na razmenu iskustava, načina u proizvodnji, obrazovanja, pre svega dualnog, koje tamo funkcioniše perfektno. Njihove đake vodimo po Vojvodini, kako bismo im pokazali čime raspolažemo", rekao je Mladen Petković, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu.

Dirk Butner (Büttner) iz Akademije za poljoprivredu u Kupfercelu, dodaje da je poseta važna za učenike iz Nemačke, kako bi u praksi mogli da vide ono o čemu su učili, ali i da se upoznaju sa iskustvima u ovom delu Evrope. Oni će svoje druženje sa mladim Zrenjanincima nastaviti još večeras.

Zrenjaninci imaju čime da se pohvale

Milica Damjanović Tomin, direktorica Srednje poljoprivredne škole, rekla je za televiziju Santos da je ova poseta veoma važna, jer su iskustva iz Nemačke pomogla da osavremene i modernizuju školu. Dodala je da se u Nemačkoj praktična nastava izvodi na najsavremenijim imanjima, te da je u Srbiji ovaj način obrazovanja u povoju, ali da se trudimo da budemo u korak sa Evropom: "Naša škola se trudi da bude savremena, pa tako imamo i bio baštu, koju će gosti imati priliku da vide i na koju možemo da budemo ponosni".

Ova škola je jedna od 12 koja će od septembra imati i predmet Zadrgarstvo, najavio je Radoslav Jovanov, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine: "Na dobrom smo putu da se o zadružnom sektoru razgovara sa još više uvažavanja".

Zrenjanin
Milica Damjanović Tomin, Mladen Petković (treći s leva) i do njega Radoslav Jovanov

Sastanci u Vladi Srbije i Pokrajinskoj vladi

Gosti iz Nemačke obavili su razgovore i sa premijerkom Anom Brnabić, kao i sa njenim vojvođanskim kolegom, Igorom Mirovićem. Rečeno je da je ova pokrajina jedan od naših najvažnijih ekonomskih partnera.

"Više od 100 kompanija i malih i srednjih preduzeća iz Baden-Virtemberga posluje u Srbiji, gde zapošljavaju više od 8.000 radnika. Sveobuhvatna razmena Srbije i Baden-Virtemberga je u prošloj godini premašila 600 miliona evra, što je 12 odsto više u odnosu na 2016. godinu, uz očekivanje da će razmena u 2018. biti uvećana", rekla je Brnabićeva.

Premijer Baden-Virtemberga Vinfrid Krečman (Winfried Kretschmann) je rekao da se rad zajedničke Komisije prostire gotovo na sve oblasti – privredu, nauku, poljoprivredu, turizam, saobraćaj, kulturu, obrazovanje i saradnju u okviru Dunavske strategije.

Tokom sastanka u Novom Sadu bilo je reči o unapređenju saradnje u oblastima poljoprivrede, kulture i obrazovanja, sa akcentom na dva pitanja od suštinske važnosti -  zaštitu životne sredine i pitanje evropske agende.


Tagovi

Zrenjanin Poljoprivredna škola Mladen Petković Milica Damjanović Tomin Radoslav Jovanov Ana Brnabić Igor Mirović Vinfrid Krečman Baden-Virtemberg


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.