Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti u Nemačkoj
  • 11.01.2024. 15:00

Nemački poljoprivrednici ne posustaju - šta sve traže i ko je uz njih?

Danas će napeto biti u Kotbusu gde farmeri traktorima dočekuju kancelara Olafa Šolca. Bez obzira na dobru organizaciju, ima i incidenata.

Foto: YouTube/screenshot
  • 159
  • 41
  • 0

Masovni protesti nemačkih poljoprivrednika ušli su u četvrti dan, a trebalo bi da traju do srede, 17. januara kada se očekuje vrhunac okupljanjem u Berlinu. 

Hiljadama traktora su okupirali ulice i auto-puteve, a u Diseldorfu juče i sedište stranke Zelenih koju smatraju najodgovornijom. Danas će posebno biti napeto na istoku zemlje, u Kotbusu. U Brandenburškom udruženju poljoprivrednika planiraju da dođu na otvaranje novih železničkih radova gde se očekuje kancelar Olaf Šolc

Posebno ogorčeni mladi poljoprivrednici

Kako pišu nemački mediji, više nije stvar samo u merama štednje i ukidanju subvencija za dizel i porez za registraciju motornih vozila. Dakle, poljoprivrednici, posebno mladi, ogorčeni su jer smatraju da je poljoprivredna politika u poslednjih 30 godina, a koju su kreirale Vlada i EU vlasti - neefiksna

Takva će politika, po njihovom mišljenju, dovesti do uništenja tradicionalnog modela poljoprivrede i hiljade farmi u Evropi. 

Internetom kruži video koji je kreirao sindikat mladih poljoprivrednika, Junge AbL u kojem prozivaju vladu da ne štiti interese onih koji su izgradili sadašnju poziciju Nemačke i osnov su uspeha nemačke privrede. Ljuti su jer ne žele da budu zavisni od poreskih olakšica i subvencija nego da mogu da žive od sopstvene proizvodnje.

Ko još  podržava proteste? 

Proteste podržavaju mlinari, pekari, ali i drugi privrednici i mali preduzetnici koji smatraju da ovakva politika uništava postignuća mnogih generacija, etos i vrednost rada, ograničava besmislenim propisima te ih lišava duha preduzetništva.

Imaju i podršku ministra poljoprivrede Džem Uzdemira koju ipak doživljavaju tek deklarativnom. Smatraju da nije jasno zauzeo stav te i dalje traže ukidanje tzv. semaforske koalicije. 

Građani su takođe većinom uz poljoprivrednike, njih 45 odsto izjavilo je da postupke smatra potpuno opravdanima, prenosi Agraheute. Drugih 27 odsto proteste vidi donekle opravdanima.

Mnogi mediji, ne samo u Nemačkoj nego u čitavoj Evropi pišu kako ovaj protest pokušavaju da iskoriste i radikalne političke grupe, nazivajući ih ekstremistima. Ali, sindikat poljoprivrednika se distancira od takvih upliva i mogućih saveza. Predsednik Joakim Rukvid protivi se njihovom uključivanju u proteste.

"Ne želimo desničarske i druge radikalne grupe koje žele da sruše vladu tokom naših demonstracija. Mi smo demokrate."

U Minhenu (Foto: Depositphotos/RudiErnst)

Incidenti i prazne police 

Iako dobro organizovan protest, ipak ne prolazi bez incidenata. U sredu je, piše Bild, 20-godišnja poljoprivrednica u Bublingenu kod Štutgarta traktorom napala policajca. Krenula je prema zgradi skupštine, ali taj je deo bio zatvoren za demonstrante. Policajac ju je upozorio ali ona ga nije poslušala nego baš naprotiv, traktorom odgurala nekoliko metara dalje, a stala je tek kada joj se preprečilo policijsko vozilo. Devojku su uhapsili, a policajac nije povređen.

Incident sa, nažalost, smrtnim ishodom desio se na auto-putu A66, severoistočno od Frankfurta. Vozač kamiona uleteo je u saobraćajnu gužvu i preminuo na mestu nesreće. 

Osim toga, dolazi do problema sa isporukom robe trgovinama zbog čega su police nekih supermarketa prazne, piše Karlsruhe Insider. Navodno su poljoprivrednici blokirali pristupne saobraćajnice glavnom skladištu koje snabdeva mnoge trgovine u okolici Berlina. Ali, Udruženje poljoprivrednika iz Brandenburga ogradio se od ovog incidenta objasnivši da je reč o spontanom činu individualnog gazdinstva te da ga udruženje nije službeno podržao.

U udruženju trgovaca poručuju da su jako zabrinuti zbog sve većih nekoordinisanih blokada. Pozivaju na dosledno delovanje udruženja poljoprivrednika i policije.

A kako izgledaju protesti širom zemlje, pogledajte u videu: 


Tagovi

Mladi poljoprivrednici Prazne police Protesti u Nemačkoj Blokiran auto-put Blokirane ulice Radikalne grupe Nemačka Nemački poljoprivrednici


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.