Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 24.11.2021. 07:30
  • Nemačka, Brandenburg

Nemački poljoprivrednici ponovo na ulicama - šta traže?

Nećemo više da trpimo činjenicu da uprkos rastu cena hrane sve manje novca pristiže na farme, izjavio je poljoprivrednik Jan Bernd Štole.

Foto: Facebook/DIE LINKE
  • 230
  • 62
  • 0

I dok se u većini evropskih zemalja protestuje zbog Covid propusnica i vakcinacije, nemački je Potsdam okupirala kolona traktora. Protekle nedelje više od 250 farmera sa 80 traktora protestovalo je ispred zgrade parlamenta savezne države Brandenburg. Još jedan protest je organizovan i ispred skladišta regionalnog trgovačkog centra Edeka u opštini Viefelštede, u Donjoj Saksoniji.

Organizatori su udruženje "Zemlja stvara vezu" (LSV) i "Free Farmers", a pod motom "Regionalnoj poljoprivredi je potrebna zaštita" traže od Edeka grupacije da preuzme veću odgovornost u lancu vrednosti.

"Nećemo više da trpimo činjenicu da uprkos rastu cena hrane sve manje novca pristiže na farme", izjavio je poljoprivrednik Jan Bernd Štole.

Osim toga, poljoprivrednici traže jasno označavanje porekla proizvoda, ali i svih sastojaka od kojih su napravljeni. Ostale teme rasprave su pesticidi u uvezenoj hrani i zavisnost sigurnosti hrane od uvoza.

Organizatori su izjavili da je protest ispred kompanije "Edeka", najvećeg nemačkog trgovačkog lanca, trebalo da bude uvod u proteste širom zemlje, piše top agrar.

Farmeri su i ranije pregovarali sa kompanijama kao što su Aldi, Lidl i Rewea, što nije urodilo plodom. Stoga žele nastavak pregovora i implementaciju rešenja koja su već razrađena, piše agrarhaute. Reč je o ugovorima između proizvođača, prerađivača i trgovaca hranom, a koji im omogućuju pokriće proizvodnih troškova. Tu su i pravednije oznake porekla. Za svinjarstvo zahtevaju da se u trgovini na malo životinje otkupljuje direktno od grupe proizvođača po unapred dogovorenoj ceni.

Cilj spasiti ugrožena područja i svinjarstvo

Predsednik Brandenburškog udruženja poljoprivrednika, Henrik Vendorf za probleme krivi politiku i spoljne uticaje. Osim kompenzacijskih naknada za ugrožena područja, cilj je i spasiti svinjarstvo zbog posledica širenja afričke svinjske kuge.

Na protestu u Potsdamu je ministar žaštite životne sredine i poljoprivrede Aksel Fogel najavio skore promene u finansiranju kroz Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) od 2023. godine.

Prema njemu, sigurni i novi prihodi predulov su za poboljšanje agrara, a pogotovo kada je u pitanju stočarstvo. Premije za novu eko regulativu treba učiniti još atraktivnijima kako bi se novac iz prvog stuba maksimalno iskoristio.


Tagovi

Nemačka Protesti Poljoprivrednici Zahtevi Aksel Fogel Jan Bernd Štole


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić