Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 01.02.2023. 07:30

Nemirno na tržištu žitarica i uljarica - kako stoje cene?

Cena pšenice se oporavlja. Šta je sa kukuruzom i uljanom repicom?

Foto: Depositphotos/Grigorenko
  • 1.444
  • 108
  • 0

Tržište žitarica i uljarica i dalje je pod uticajem različitih faktora. Cena pšenice je zabeležila rast, a kraj prošle sedmice je doneo smirivanje. Početkom nove se martovskom pšenicom na pariškom MATIF-u trgovalo u iznosu 287,50 evra po toni. Najveći uticaj imale su glasine o potražnji iz Maroka, koji je najveća izvozna destinacija za tu žitaricu iz Evropske unije, ali i rast izvoza u SAD, navodi Reuters

"S obzirom na to da je trend jačanja evra u odnosu na dolar također opao, pšenica u Parizu je ostvarila svoju prvu pozitivnu sedmicu od Božića", navodi se u belešci konsultantske kuće CRM Agri.

Cene pšenice na spot tržištima: 

Očekuje se da njena proizvodnja u Ukrajini neće premašiti 16 miliona tona 2023. godine, što predstavlja drugi godišnji pad jer su poljoprivrednici smanjili zasejane površine. Izgleda da će jeftina pšenica iz Rusije i Ukrajine pokriti glavnu izvoznu potražnju ključnih uvoznika s Bliskog istoka i Severne Afrike. Istovremeno padavine u Argentini su pozitivno uticale na tržište soje i kukuruza.

Povećan uvoz uljane repice

Kukuruz se prodavao po ceni od 280 evra po toni, dok je cena uljane repice bila 552,75 €/t. Na osnovu podataka Evropske komisije, u EU je u sezoni 2022/23. već uvezeno 4,2 miliona tona. Najveći dobavljač je Ukrajina, a slede je Australija i Kanada. Uvoz soje je pokazao pad. Najveće količine dolaze iz SAD i Brazila.

Cene kukuruza na spot tržištima: 

Cene pšenice na fjučers tržištu čikaškog CBoT-a su iznosile 254,45 evra po toni. Kukuruzom se trgovalo 247,27 €/t, a sojom 515,16 €/t. Za kukuruz se predviđa dalji slabiji rast, a za soju pad cene.


Tagovi

MATIF CBoT Cene žitarica Cena uljane repice Cena uljarica Cena kukuruza Cena pšenice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Mišjakinja-korov i lek U narodnoj medicini koristi se kao čaj koji se pravi od mladog lišća ili belih cvetova. Služi za ublažavanje kašlja i izbacivanje šlajma. Takođe se koristi kod problema mokraćnih kanala, za lečenje upale očiju, rana,... Više [+]