Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skakavci
  • 26.06.2020. 18:00

Neviđena najezda skakavaca u Italiji - opustošili 15.000 hektara pašnjaka i polja

Nezapamćena invazija skakavaca dešava se na Sardiniji. Tamo su ove štetočine uništile 15.000 hektara pašnjaka i polja, a njihova brojnost podstaknuta je visokim temperaturama i nedostatkom vlage.

Foto: Flickr/FAO emergencies
  • 245
  • 9
  • 0

Skakavci pustoše polja i pašnjake u provinciji Nuoro smeštenoj na italijanskom ostrvu Sardiniji, a njihova nezapamćena najezda posledica je porasta temperature. Ove štetočine su uništile oko 15.000 hektara dodatno pogodivši poljoprivrednike koji se već teško nose s negativnim uticajem pandemije virusa korona.

"Poljoprivrednici su izgubili letni pašnjak, a delom i stočnu hranu za jesen i zimu, a ono malo ljudi koji su uzgajali ječam morali su se i njega odreći", rekao je za reuters Mikaele Arbau iz poljoprivrednog udruženja "Coldiretti".

Svake godine sve gora najezda?

Tokom letnih meseci skakavci su uobičajna pojava na mediteranskom ostrvu Sardiniji - poznatom po idiličnim plažama i ekskluzivnim odmaralištima, ali ovogodišnja najezda je mnogo veća nego što je to očekivano. Prošle godine su uništili oko 2.500 hektara, što je tada opisano kao najgora najezda od kraja Drugog svetskog rata.

Berba im zavisi od migranata - Italija traži najmanje 200.000 radnika

"Još ekstremnije vremenske prilike podstaknute klimatskim promenama utiču na razvoj i širenje insekata pa tako i skakavaca", napomenuo je Ignacio Floris, profesor entomologije na Univerzitetu Sasari.

Suša stvara uslove za razmnožavanje 

"Rast temperature isušuje zemlju i čini je neplodnom, a tada se stvaraju idealni uslovi za insekte koji vole da polažu svoja jaja u suvu, neobrađenu zemlju", pojasnio je Arbau.

"Češće ekstremne vremenske promene - uključujući sušu u 2017. godini, previše kiše u 2018. godini i oba ekstrema prošle godine na ovom su području takođe podstakla izglede za veću invaziju skakavaca", napomenuo je Arbau.

Nekorišćene poljoprivredne površine na ovom ostrvu jedan je od faktora, s tim da sve više poljoprivrednika ostavlja zemljište neobrađeno jer nemaju finansijsku računicu.

Nikad kraja nevoljama italijanskih poljoprivrednika

Ova država je bila prva u Evropi koja je teško pogođena virusom korona i još se oporavlja od pandemije u kojoj je umrlo više od 34.000 ljudi. Tokom karantina koji je uveden u martu i aprilu, italijanski su se poljoprivrednici morali nositi i s nedostatkom radnika u poljoprivredi, ali i hladnim vremenom koje je uništilo ogromne količine voća.

Skakavci se proširili i na drugi kontinent - pojedu 400.000 tona hrane dnevno

Poslednja pretnja dolazi od marokanskih skakavaca, vrste koji napadaju južnu Evropu, uključujući Sardiniju. Ovi insekti se razlikuju od pustinjskih koji su opustošili polja u Africi.

Obrada zemlje i biokontrola za smanjenje najezde

"Ključno za njihovo uništavanje je nadgledanje, jer se jajašca položena u tlo mogu jednostavno uništiti obradom zemlje gde je to moguće", rekao je entomolog Floris.

"Međutim, kad su insekti dostigli fazu odraslih, vrlo se malo može učiniti za njihovo suzbijanje", rekao je Alesandre Latčininski, stručnjak za skakavce pri Organizaciji za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

Italija kreće u biološku kontrolu smrdljivih martina

On je predložio da organizacije poljoprivrednika razmotre mogućnost biokontrole primenjujući biopesticid na bazi gljivica za sigurnu kontrolu ovih štetočina kako bi se smanjila najezda iduće godine.

Skakavci su se uobičajeno pojavili i na drugom kraju sveta - Južnoj Americi, tačnije, u Argentini i Paragvaju. Tamošnji mediji izveštavaju kako očekuju priliv hladnog talasa koje će ograničiti njihovo kretanje i razmnožavanje. I u Brazilu strahuju od njihove pojave. 

Foto: Flickr licenca CC


Tagovi

Italija Najezda skakavaca Skakavci Sardinija Južna Evropa


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]