Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplava u voćnjaku
  • 17.03.2023. 10:15

Neviđeno: Žrtvovali kamionete kako bi spasili voćnjak od poplave

Kaliforniju su nakon zime sa puno padavina pogodile velike poplave. Poljoprivrednici koriste razne načine da bi spasili svoje voćnjake.

Foto: Twitter/prntscr
  • 190
  • 43
  • 0

Video koji je ove nedelje kružio među poljoprivrednicima u Kaliforniji, a onda došao i do svetskih medija, prikazuje dva kamioneta koja su farmeri žrtvovali da bi začepili rupu u nasipu i tako zaštitili svoje voćnjake od poplava. 

Tamo su nedavne oluje, nakon istorijski vlažne zime, uzrokovale porast reka i potoka koji su se neretko izlivali iz korita preteći poljoprivrednim zemljištima u mnogim delovima države. 

Neke od reka nemaju velike akumulacione sisteme i brzo preplave. Dokaz je i video koji je u utorak na Tviteru podelio poljoprivrednik šeste generacije, Kannon Majkl, s područja Los Banosa.  

"Nikada pre nisam vidio ovu vrstu mere zaštite od poplava! Evo kako se neki farmeri nose sa pukotinom u jezeru Tulare."

Video koji je objavio prikazuje čoveka koji je zemljom napunjen kamionet Ševi Silverado dovezao na nasip nekoliko metara od proboja, izašao iz njega, a kamionet je nastavio te upao u rupu. Kada se kamera približi, vidimo da je u njoj i kamionet Ford F-150 koji je već delomično zatvorio prolaz. Desno od nasipa je poplavljen voćnjak.

"To nije ono što bih ja učinio", izjavio je kasnije Majkl za The Chronicle, ali i dodao da mnogi farmeri "očajnički žele" da spasu svoje useve usred naleta zimskih oluja.

Naknadno je objavio i fotografije na kojima se vidi da su uspeli da pokrpe nasip i dodatno ga ojačaju. Voćnjak je u blatu, ali nije u potpunosti poplavljen. Jednom kad se voda povuče iskopaće i kamionete.


Tagovi

Zaštita voćnjaka Žrtvovali kamionet Obrana od poplave Poplava u Kaliforniji Oluja Spašavanje voćnjaka


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.