Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Snežna oluja
  • 12.01.2021. 18:00
  • Španija

Nezapamćena oluja Filomena oštetila maslinjake - sledi katastrofa?

Problem je ozbiljan kada se nakon snežnih padavina temperature spuštaju i masline, još uvek neobrane, smrzavaju na stablu.

Foto: Depositphotos/surkovdimitri
  • 176
  • 21
  • 0

Nezapamćena snežna oluja, koja je pre nekoliko dana pogodila Španiju, vodeću zemlju u proizvodnji maslinovog ulja, nanela je štete tamošnjim proizvođačima. Međutim, njene razmere još uvek nisu poznate.

Veliki delovi središnjeg i severnog regiona države prekriveni su i sa do 50 cm snega koji je napadao tokom vikenda, a ta je zemlja doživela najveću mećavu u poslednjih pola veka. U oluji Filomena poginule su četiri osobe, a izazvala je i saobraćajni haos u celoj zemlji. Pogodila je Pirinejsko poluostrvo i snizila temperature na - 8°C, a najviše su stradali Madrid, Kastilja - La Manća i Katalonija.

Pogođene regije koje proizvode najviše ulja

Kastilja - La Manća je druga po veličini regija za proizvodnju maslinovog ulja u Španiji, odmah nakon Andaluzije. Tako su zajedno s Katalonijom te dve zajednice proizvele oko 197.000 tona tog ulja u berbi 2020./2021, što je oko 12 odsto ukupne proizvodnje u celoj zemlji. 

"Stabla maslina nisu prilagođena ekstremno niskim temperaturama ili onima koje su ispod nule duže vreme", upozorio je David Markos, iz rasadnika maslina "Viveros Sophie" za oliveoiltimes rekavši da nastala šteta može zavisiti od starosti stabla, dobu godine, nivou hladnoće, ali i vremenskom razdoblju.

Najveća pretnja je težina snega koja može da oštetiti krošnju i stabla, ali i smrzavanje. Velike količine mogu izazvati lomove grana što kasnije drveće čini osetljivijim na pojavu bolesti, na primer, raka maslina kog uzrokuje gljivica Pseudomonas savastanoi, ali i štetočina poput mušica maslinine kore (Resseliella oleisuga).

Najveći problem je smrzavanje

"Sneg se sam po sebi ne smrzava, čak ublažuje hladnoću i propušta svetlost, a biljke bi isprva mogle da žive pod snegom“, tvrdi Markos i dodaje da je ozbiljan problem kada se nakon snežnih padavina temperature spuštaju i smrzavaju plod na stablu. U tom slučaju katastrofa je zagarantovana.

Prema španskoj državnoj meteorološkoj agenciji (Aemet), ove nedelje se očekuju temperature oko 0°C, ali, izdato je i nekoliko upozorenja za središnju i severnu Španiju gde su moguće temperature i do -14°C. Takva hladnoća bi mogla da oštetiti i koren, što će najviše uticati na mlade masline, a štete će se uočiti tek u proleće. Prema italijanskom agronomu Angelu Bou, oštećenja korena prilično su retka i zahtevaju izuzetno niske temperature tokom dužeg vremenskog razdoblja. Međutim, na osnovu prognoze, ovaj scenario je moguć.

Veći nivo peroksida u ulju

Markos je upozorio da će glavna štete biti naneta drveću na kojem su plodovi još uvek neobrani, iako su mnogi proizvođači već završili s berbom.

"Njihova prisutnost na drvetu ga čini osetljivijim na hladnoću i povećava rizik od loma grana“, ističe on.

"Dodatni je problem što će masline koje se kasnije beru biti oštećene zbog hladnoće, a ekstrahirana ulja imaće visok nivo peroksida", upozorio je dodavši da takva ulja nisu jestiva.

Razmere štete još uvek nisu poznate, a uveliko zavise od temperatura u sledećih nekoliko dana. Stoga maslinarima ne preostaje ništa drugo nego da čekaju što će doneti vremenski uslovi u nadolazećem periodu.

Inače, Španija je najveći proizvođač maslinovog ulja od 2015. do 2018., a u proseku je činila 63 odsto celokupne proizvodnje u EU. U poslednje tri godine prosečna proizvodnja u Španiji dosegla je 1,3 miliona tona godišnje.


Tagovi

Španija Mećava Štete Maslinjaci Sneg Smrzavanje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao