Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požar na farmi
  • 13.04.2023. 11:00

Nezapamćena tragedija: Izgorelo 18.000 krava u eksploziji i požaru

Eksplozija i gusti crni dim su se mogli videti na udaljenosti većoj od 400 kilometara.

Foto: Printscreen
  • 264
  • 48
  • 0

Eksplozija i požar su potpuno uništili farmu mlečnih krava u Dimitu, Teksasu, SAD, a izgorelo je najmanje 18.000 krava, izveštava Farmers Weekly. Eksplozija je zatresla obližnje kuće, a mogla se videti na udaljenosti većoj od 400 km.

Vatra se brzo proširila, a plamen i dim su zarobili radnike koji su pokušavali da oslobode životinje. Vatrogasne jedinice su se morale posvetiti spašavanju radnika iz požara. Jedna žena je prevezena u bolnicu te je u kritičnom stanju.

Ukupan broj uginulih životinja tek treba da bude potvrđen. Lokalni zvaničnici navode da je preživio mali broj od ukupno 20.000 krava na farmi.

Kvar na mašini

Policija sumnja da je do eksplozije i požara došlo zbog kvara na mašini čiji deo se pregrejao pre eksplozije. Sumnja se i da je došlo do zapaljenja gasa, što je uzrokovalo vatrenu kuglu koja je progutala objekt i stoku u njemu. Na društvenim mrežama se piše kako je kvar nastao na vakuumu za usisavanje osoke i mokraće, a do eksplozije je došlo zbog zapaljenja metana. 

Šerif policije okruga Kastro Sal Rivera nije želeo da spekuliše o broju nastradalih grla. Međutim, naglasio je da ima preživelih životinja, a neke su pretrpele teške povrede i moraće da budu eutanazirane. Pokrenuta je istraga o uzroku požara.

Najveći takav požar u SAD-u

Smatra se da je ovo najveći pojedinačni slučaj uginuća goveda u SAD-u otkako je Institut za dobrobit životinja sa sedištem u Vašingtonu počeo da prati požare u štalima i farmama 2013. godine. 

Prethodni najveći požar dogodio se 2020. godine na farmi mlečnih krava u državi Njujork koji je progutao oko 400 životinja.

Na snimcima koje su objavljene na društvenim mrežama vidi se gusti dim i čuje agonija životinja koju guta požar. 


Tagovi

Požar Farma krava Teksas Požar na farmi Kvar na mašini Uzrok požara Tragedija Izgorele krave


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.