Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vodostaj
  • 08.08.2022. 14:00

Nivo Dunava na istorijskom minumumu - nasukana tri broda

Radovi se izvode i kod Futoga i na Savi kod Bariča, a zbog niskog vodostaja i nepoštovanja upozorenja, krajem jula, tri broda su se nasukala.

Foto: Julijana Kuzmić (ilustracija)
  • 827
  • 214
  • 0

Nivo Dunava dostigao je istorijski minimum, zbog čega su se samo za tri dana nasukala dva teretna i jedan putnički brod. Kako bi se obezbedila plovnost reka celom dužinom, bageri su počeli čišćenje dna reka od peska na tri lokacije na Dunavu i Savi, piše RTS.

"Najniža tačka, odnosno minimalna dubina je negde oko 2,2 metra. Izvode se hidrotehnički radovi na obezbeđivanju još povoljnijih uslova za plovidbu u smislu ostvarivanja, odnosno prokopavanja još većih i povoljnijih dubina", kaže za Javni servis načelnik odeljenja za poslove lučkih kapetanija Milan Nikolić.

Radovi se izvode i kod Futoga i na Savi kod Bariča, a zbog niskog vodostaja i nepoštovanja upozorenja, krajem jula, pomenuti brodovi su se nasukali.

Vodostaji ispod niskih plovidbenih nivoa - kako to utiče na ribolov?

Ministar saobraćaja u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović ukazao je na to da se naša zemlja, pre osam-devet meseci kada je "buknula" energetska kriza, maksimalno mobilisala jer je bilo jasno da će rečni saobraćaj biti ključan za snabdevanje energentima, uz napomenu da praktično jedini u Evropi nemamo većih problema.

Ministar je izrazio očekivanje da će radovi na sektoru Čortanovci biti završeni u narednih mesec dana, kod Futoga za sedam do deset dana, a na Savi kod Bariča za dve do tri nedelje.


Tagovi

Vodostaj Nivo Dunava Milan Nikolić Plovidbeni nivo Plovnost Nasukani brodovi Tomislav Momirović


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer