Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO hrana
  • 02.07.2016. 15:00

Nobelovci: Zaustavite kampanju protiv GMO-a!

Više od stotinu dobitnika Nobelove nagrade potpisalo je pismo u kojem se traži zaustavljanje kampanje protiv genetski modifikovanih useva!

Foto: arindambanerjee/bigstockphoto.com
  • 1.061
  • 507
  • 0

Više od stotinu dobitnika Nobelove nagrade potpisalo je pismo u kojem se traži zaustavljanje kampanje protiv genetski modifikovanih useva, piše portal znanost.com.

Naime, nobelovci kažu da GMO može da bude izvor hrane, koji bi mogao da spasi ljude u najsiromašnijim delovima sveta. "Pozivamo svetske vlade da odbiju kampanju Greenpeacea protiv hrane poboljšane biotehnologijom. Učinite sve što možete kako bi farmeri što pre imali pristup svim sredstvima moderne biologije i na semenu koristili biotehnologiju", piše u pismu koje je upućeno Greenpeaceu, pa se nobelovci pitaju: "Koliko siromašnih mora umreti pre nego što to počnemo da smatramo zločinom protiv čovečnosti?"

Nobelovci smatraju da protivljenje GMO-u, utemeljeno na dogmi i emocijama, mora biti zaustavljeno.

Osporili su da genetski modifikovani "zlatni pirinač" može da dovede do smanjenja nivoa vitamina A, što bi za posledicu imalo slepilo ili smrt kod male dece u siromašnim delovima sveta. "Greenpeace se žestoko protivi Zlatnom pirinču, koji bi mogao da smanji ili čak eliminiše većinu bolesti koje uzrokuje nedostatak vitamina A", navodi se u pismu.

Najnovija istraživanja su pokazala da konzumiranje GMO hrane nije štetno po ljudsko zdravlje. Spisak nobelovaca koji su potpisali pismo pogledajte ovde.

Foto: arindambanerjee/bigstockphoto.com


Tagovi

GMO Kampanja Nobelovci Nauka Naučnici Poljoprivreda Hrana


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!