Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nezara viridula
  • 04.09.2023. 13:30

Nova najezda zelenih stenica - ne biraju useve

U njene biljke hraniteljke ubraja se preko 200 biljnih vrsta iz različitih familija.

Foto: PIS Srbija
  • 198
  • 11
  • 0

Na području Bačke Topole i tokom ove vegetacije registruje se prisustvo imaga polifagne, invazivne, zelene povrtne stenice (Nezara viridula), u zasadima jabučastog, koštičavog voća, vinove loze, leske, soje, kukuruza, šećerne repe, usevima raznih povrtarskih i ukrasnih biljaka, prenosi Prognozno izveštajna služba zaštite bilja.

U njene biljke hraniteljke ubraja se preko 200 biljnih vrsta iz različitih familija.

Podsetimo, širenju ove štetočine doprineli su otvoreni putevi globalne trgovine, pri čemu se sakriveni u tovarima robe neopaženo uvuku u nova staništa. Ali tu je i drugi faktor: promena vremenskih uslova usled klimatskih promena.

Smrdibube: Ne biraju biljke iz kojih sisaju sok

Nezara viridula prezimljava u stadijumu imaga, na mestima koja joj omogućavaju zaštitu tokom zime (kora drveća, opalo lišće, zaštićeni prostori, stanovi i dr.). U proleće sa porastom temperatura, izlazi, hrani se, pari i polaže jaja. Ženka polaže do 300 jaja, u jajnim leglima na naličje lišća.

Larve prvog uzrasta se ne hrane, zadržavaju se u grupi da bi odvratile predatore udruženim delovanjem hemijske odbrane. Populacija je najbrojnija i najaktivnija tokom letnjih meseci. Tada se jedinke u većim grupama nalaze najčešće na ivicama polja.

Najviše voli izdanke

Štete čini sisanjem sokova iz svih nadzemnih biljnih delova. Mada su joj najatraktivniji rastući izdanci i plodovi u zrenju. Napadnuti izdanci blede ili uginjavaju, dok su na  plodovima na mestu uboda prvo svetle , a kasnije tamno smeđe ili crne pega koje značajno umanjuju tržišnu vrednost plodova. Pored navedenih šteta dodatno dolazi i do mehaničkog prenošenja bakterija i gljiva koje su prouzrokovači pegavosti, truleži i druga oboljenja.

Larve stenice

Uzimajući u obzir prognoze o daljem globalnom porastu temperatura, treba računati da će Nezara viridula biti sve veći problem u proizvodnji soje, povrća i voća, naročito u organskoj proizvodnji, kao i u ukrasnom bilju.

Kako je suzbiti?

Suzbijanje povrtne stenice podrazumeva primenu integralnih metoda. Na manjim površinama pod povrćem moguće je sakupljanje i uništavanje jajnih legala, larvi i odraslih jedinki.

U organskoj proizvodnji preporučuje se suzbijanje korova, čuvanje prirodnih neprijatelja, primena kaolin gline i insekticidnih sapuna. Takođe, veoma uspešno se pokazalo i biološko suzbijanje primenom parazita kao što su: Trichopoda pilipens, Trichopoda pennipes, Trissolcus basalis.

Hemijske mere suzbijanja, insekticide, veoma je delikatno primeniti s obzirom na to da ova štetočina napada plodove pred berbu te je teško ispoštovati karencu preparata.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Srmdibube Štetočine Zelena stenica Smrdljivi martini Nezara viridula


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...