Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poznate ličnosti
  • 20.02.2022. 12:00

Novak Đoković "podigao" cenu zemljišta u Pavlovcima?

Može se reći da potencijal rumske opštine mnogima nije bio toliko poznat, sve dok najpoznatiji srpski teniser Novak Đoković nije odlučio da u tom mestu kupi plac i sagradi kuću.

Foto: Depositphotos/ArturBociarski, Facebook/Novak Djokovic
  • 400
  • 132
  • 0

Sve je više varošica i sela po Srbiji u kojima ljudi skoro da nema, mladi su odlazili da rade u velike gradove, stariji su umirali. Međutim, poslednjih godina, a posebno tokom pandemije, mnoga takva mesta postala su prava stecišta turizma. Zbog velike tražnje, kvadrat zemlje je za kratko vreme porastao i nekoliko puta, piše Sputnjik. Takav je slučaj i sa selom Pavlovci, opštine Ruma, gde je prava jagma za zemljom i gde ar danas košta i više od 2.200 evra.

Podsetimo, prema izveštaju poslednjeg kvartala 2021. godine Republičkog geodetskog zavoda, najskuplja zemlja bila je upravo u Sremu - i to 34.750 evra za jedan hektar.

Može se reći da potencijal ove opštine mnogima nije bio toliko poznat, sve dok najpoznatiji srpski teniser Novak Đoković nije odlučio da u tom mestu kupi plac i sagradi kuću. Nakon toga, mnogi su ovu vojvođansku varošicu odabrali za svoju oazu. Zbog toga je u varošici danas gotovo nemoguće naći slobodan pedalj zemlje koji je u prodaji.

"Tačno 510.000 evra za ceo plac, odnosno 2.217 evra po aru. Plac je udaljen oko 60 metara od obale Pavlovačkog jezera. Ima nešto više od dva hektara. U okruženju se nalaze vile naših poznatih košarkaša, tenisera i fudbalera", glasi jedan od oglasa.

Manja ponuda i veća potražnja

Mesna zajednica Pavlovci je jedno od najmanjih mesta u opštini Ruma, u kojoj živi svega 390 stanovnika. U naselju ima oko 175 domaćinstava, sa tri člana u proseku. Pavlovci su poznati i po Pavlovačkom jezeru, poznatijem pod nazivom Kudoš. Datira iz 1983. godine, i dužine je 400 metra. Na levoj strani jezera smešteno je nekoliko ugostiteljskih objekata, a Novakova vila ima izgrađen prilaz baš do obale Pavlovačkog jezera.

Prema rečima predsednika Saveta Mesne zajednice "Pavlovci" Dražena Gajića potražnja je znatno veća, ali je broj trošnih kuća koji je na prodaju mali jer selo ima ukupno 170 kuća koje su većinom obnovljene nakon Drugog svetskog rata, prenosi RTV. Manja ponuda i veća potražnja formula je da cena nekretnina u Pavlovcima bude na zavidnom nivou. Pavlovčani se nadaju da će ovaj trend da se nastavi, i da je ovo korak koji vodi kako novim šansama za zaposlenje tako i povećanju priraštaja u ovom selu koje trenutno ima šest đaka u četiri razreda koliko ima osnovna škola u selu.


Tagovi

Novak Đoković Plac Kuća Poljoprivredno zemljište Prodaja Dražen Gajić


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)