• Kalcifikacija njiva
  • 12.10.2015. 11:30

Novcem iz budžeta popravljaju kvalitetu njiva

U opštini Gornji Milanovac iz agrarnog budžeta kupljeno je 454 tone krečnog materijala za smanjenje kiselosti zemljišta na njivama u rudničko-takovskom kraju.

Foto: depositphotos.com
  • 55
  • 3
  • 0

Iz agrarnog budžeta nabavljeno je 454 tone krečnog materijala za smanjenje kiselosti zemljišta na njivama u rudničko-takovskom kraju, saopšteno je u opštini Gornji Milanovac.

Isporuka tog materijala počela je danas i do kraja oktobra dobiće ga 75 domaćinstva, za šta je u budžetu izdvojeno dva miliona dinara. Predsednik opštine Milisav Mirković je izjavio da je tokom godine u Poljoprivrednoj stanici u Čačku urađena analiza kiselosti obradivog zemljišta i prikupljeno 217 uzoraka.

"Domaćinstva kojima je najpotrebnija kalcifikacija njiva dobiće krečni materijal iz kamenoloma Slovac kod Lajkovca i očekujemo da već iduće godine prinosi useva budu povećani", rekao je Mirković i dodao da su poljoprivrednici shvatili značaj analize kvaliteta obradivog zemljišta i da sami traže proveru sastava što se, takođe, plaća iz budžeta.

Ove godine opština Gornji Milanovac obezbedila je 35 miliona dinara za agrarni budžet, a najveći deo će rergistrovana poljoprivredna domaćinstva dobiti za podsticaj ukupne proizvodnje.

Foto: depositphotos.com; studioimages7


Izvori

beta.rs


Tagovi

Gornji Milanovac Kalcifikacija njiva Milislav Mirković Agrarni budžet Kiselost zemljišta Poljoprivredna domaćinstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi