Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zagađenje vode
  • 02.09.2017. 13:30

Nove prijave protiv fabrike ulja u Vrbasu

Iako je Ekološki pokret Vrbasa, za 13 godina svog postojanja, protiv "Vitala" zbog zagađenja kanala i gradskog vazduha, podneo više od 100 prijava, aktivisti su ostali zapanjeni zbog izjave v. d. direktora Republičke direkcije za vode Nataše Milić, da je nadležna republička inspekcija prošle godine podnela samo dve prekršajne prijave.

Foto: Zeleni Vrbas / Facebook
  • 576
  • 22
  • 0

Ekološki pokret Vrbasa (EPV) podneo je nove prijave protiv fabrike ulja "Vital" u tom gradu zbog zagađenja Velikog bačkog kanala. Kako prenose Novosti, taj pokret je poslao još jedan dopis premijerki Srbije Ani Brnabić sa zahtevom da se hitno preduzmu mere protiv odgovornih za taj, kako ističu, "zločin nad prirodom".

Zagađenje u Vrbasu višegodišnji problem

Aktivisti EPV-a su još sredinom avgusta utvrdili da je iz postrojenja uljare u Vrbasu u Veliki bački kanal dospelo nekoliko stotina kubnih metara masnih otpadnih voda. S obzirom na to da se fabrika trenutno priprema za prijem uljarica za preradu, ekolozi kažu da su masnoće i sapunica završili u kanalu posle čišćenja i ispiranja posuda, cisterni, cevovoda i pogonskih prostorija.

Opasne materije u vodi i vazduhu

U prijavama koje su uputili inspekciji i tužilaštvu, aktivisti Ekološkog pokreta Vrbasa izneli su sumnju da je pri ispiranju korišćena kancerogena supstanca masna soda. Oni, takođe, upozoravaju da se od isparenja iz kanala širi neprijatan miris, što ukazuje na to da je u vazduh dospela opasna količina otrovnih materija.

Nakon posete inspekcije otpad ponovo u kanalu

Predsednik EPV-a Ratko Đurđevac ističe da su obe nadležne pokrajinske inspekcije (za zaštitu voda i zaštitu životne sredine), odmah po prijavi, posetile fabriku "Vital", ali su već sutradan ventili iz kolektorskih jama te fabrike ponovo odvrnuti, a otpadna voda je potekla prema susednom Srbobranu.

Gde završavaju prijave ekoloških organizacija?

Uprkos tome što je ovaj pokret u prethodnih 13 godina protiv "Vitala" zbog zagađenja kanala i gradskog vazduha, podneli više od 100 prijava, aktivisti su ostali zapanjeni zbog izjave v. d. direktora Republičke direkcije za vode Nataše Milić, koja je prošle sedmice rekla da je nadležna republička inspekcija prošle godine podnela samo dve prekršajne prijave.

Veliki bački kanal najzagađeniji vodotok u Evropi

Đurđevac navodi da su u novom obraćanju premijerki Brnabić ekolozi tražili da direktorka Republičke direkcije za vode bude suspendovana, jer se sa, kako napominje, "takvim inspekcijskim kadrom ne može sprečiti vandalizam nad prirodom i ući u Evropu. Dragan Ognjanović iz Vrbasa, koji se trenutno nalazi u eko-kampu u Nemačkoj, poručio je da bi trebalo mobilisati prijatelje prirode iz Evropske unije da bi se konačno zaustavile ekocidne radnje protiv Vrbašana. On je podsetio na to je iz EU, pre desetak godina, od Norveškog instituta za vode, stigao izveštaj da je Veliki bački kanal na deonici Crvenka-Kula-Vrbas najzagađeniji vodotok u Evropi.

Foto: Zeleni Vrbas / Facebook


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Vrbas Vojvodina Vital Zagađenje Životna sredina Ekologija Ekolozi Ekološki pokret Vrbasa Otpadne vode Ratko Đurđevac Nataša Milić Ana Brnabić Srbobran Veliki bački kanal Crvenka Kula Srbija


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.