Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna mehanizacija
  • 19.02.2022. 12:00

Novi Bergmanovi rasipači stajnjaka i univerzalnih đubriva

Inovativna rešenja koja štede novac, omogućavaju ravnomerniju distribuciju različitih đubriva i smanjuju broj prolaza po parceli.

Foto: Bergmann
  • 163
  • 41
  • 0

Nemački proizvođač rasipača stajnjaka i đubriva Bergman kontinuirano ulaže u inovativnu tehnologiju. Razvoj su usredsredili u V-Spread jedinicu, radne širine do 36 metara koja obuhvata univerzalne rasipače sa dve osovine serije TSW 5210 i TSW 6240 i troosovinski univerzalni TSW 7340 S, a predstavili su ih još na sajmu Agritechnica 2019. 

Od sezone 2022. V-Spread će biti dostupan i za univerzalni rasipač sa niskim ležajem TSW 2140 E.

Kako ističu u ovoj kompaniji, on nudi optimizovanu tačnost distribucije i povezanost hardvera sa platformom za razmenu podataka.

Ravnomernija distribucija đubriva

Povećan prečnik diskova za apliciranje i efikasna kombinacija njihovog rasporeda poprečno na smer vožnje, osiguravan ravnomerniju distribuciju đubriva i optimalnu raspodelu na polju.

V-Spread jedinica na univerzalnom posipaču TSW 2140 E s niskim uređajem za posipanje

Naglašavaju da se V-Spread odlikuje nizom poboljšanja što mu daje prednost u odnosu na standardne rasipače. Ima veću radnu površinu te manji broj prolaza po parceli što rezultira manjim sabijanjem zemljišta. Specifičan je po tome što zahteva kardanski pogon što, kako navode u Bergmanu, osigurava praktičan rad sa malo održavanja, a i tiši je od lančanog. 

Efikasna primena 

Novost za predstojeću sezonu je i ExaRate sistem vaganja koji omogućava još precizniju raspodelu đubriva od standardnog. Integrisan je u ISOBUS softver i prati smanjenje težine tokom posipanja, upoređuje ga sa navedenom količinom za distribuciju (t/ha) i kontinuirano prilagođava stvarnu količinu traženoj. 

To rezultira efikasnom primenom bez obzira na uslove i materijal koji se rasipa što je značajno za poljoprivredne proizvođače kada koriste skupa i osetljiva đubriva i materije kao što je suvi živinski stajnjak, kreč ili kanalizacioni mulj. 

ExaRate omogućava tačnu distribuciju đubriva 

Nova sezona počinje sa malom pilot serijom u kojoj su revidirali zadnja vrata rezervoara za seriju univerzalnih rasipača TSW 5210 S/W i modele više serije. Iako će se u standardnoj verziji podešavanje i dalje obavljati ručno, sada će postojati centralno vreteno umesto dva sa navojem sa strane. Zahvaljujući opciji hidrauličkog podešavanja, vozač će moći time upravljati iz kabine.

Optimizacija graničnika je omogućila još preciznije rasipanje na uvratinama. 

Razmena podataka i sertifikacija

U ovoj kompaniji ističu da su od 2020. godine partner u Agrirouter konzorcijumu, generičkoj web platformi za razmenu podataka između mašina i softvera poljoprivrednih proizvođača. Sva vozila su kompatibilna pa ako imaju opcionalnu ISOBUS funkciju, kao i CCI 800, CCI 1200 ili drugi terminal usklađen ISOBUS-om i agriruterom, mogu jednostavno preneti podatke o mašini, GPS-u i poslovima u ISO XML formatu do željenih krajnjih tačaka.

Takođe, korisnik može odrediti koji će se podaci prenositi različitim poljoprivrednim softverskim sistemima.

Zaključuju da su svi rasipači iz serije M/TSW 2120 sertifikovani i imaju EU odobrenje prema EU Regulativi 167/2013. 

Kako izgleda rad ovoga rasipača u polju, pogledajte u videu: 

 


Foto prilog


Tagovi

Poljoprivredna mehanizacija Bergman Rasipači đubriva V-Spread ExaRate Agrirouter Stajnjak


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D