Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • CLAAS kombajn
  • 22.05.2024. 10:30

Novi kombajn na našem tržištu - CLAAS Evion 450

Na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu izložen je kod nas novi Evion 450.

Foto: Đorđe Lalić
  • 678
  • 90
  • 0

CLAAS-ovi kombajni su jedni od popularnijih kod naših poljoprivrednika, ali i sa razlogom. Zato je najveća gužva na štandu kompanije Almex na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu baš i bila kod novog kombajna na našem tržištu - CLAAS Eviona 450 od 258 konjskih snaga i zapremine bunkera za zrno od 8.000 litara. Pogoni ga šestocilindrični Cummins motor od 6,7 litara.

Univerzalni bubanj za vršidbu izuzetno nežno tretira slamu i žito, čak i sa velikom propusnošću jer se žito mlati više trljajući nego udarajući. Bubanj je veličine 600 mm i širine 1.420 mm sa osam šipki za vršidbu.

"Lako se menja položaj podbubnja u sistemu CEMIS ili direktnim podešavanjem hidraulički iz kabine. Paralelno se podešava razmak podbubnja i bubnja, što daje sigurnost da je protok mase ravnomeran i blag prema slami", rekao je menadžer prodaje poljoprivredne mehanizacije ove kompanije Zoran Trifunović i dodao da integrisana zaštita od preopterećenja sprečava začepljenja i štiti mehanizam za vršenje od oštećenja.

Pet slamotresa izvuku sve

Pet slamotresa, zatvorenih sa donje strane, svaki sa četiri kaskade i dužine 4,4 metra dovode zaostala zrna na pod za pripremu. Za brzo čišćenje, do slamotresa se dolazi bez alata preko lako dostupnih otvora za održavanje.

Manja potrošnja goriva, rezervoar od 500 litara

"Dva senzora prate učinak slamotresa, a auto crop flow stalno nadzire protok mase na slamotresima", rekao je Trifunović i dodao kako je na nagnutim terenima poseban izazov za čišćenje zrna, jer se brzina ventilatora mora smanjiti uzbrdo i povećati nizbrdo, ali AUTO SLOP uklanja opterećenje kontrolišući brzinu ventilatora.

Čistoća i mora biti tolika, jer sve već počinje na kaskadnoj sabirnoj ravni gde protok vazduha odvaja prve komponente i rasterećuje gornje sito.

Pun bunker prazan za minut i po

Inženjeri iz CLAAS-a su gledali da se svaki sekund vremena i svaka kap goriva primeti na stanju bankovnog računa korisnika. Zato "Dynamic power" smanjuje potrošnju goriva do 10 odsto, a veliki rezervoar od 500 litara štedi na vremenu za punjenje tokom dugih žetvenih dana.

"Nizak broj obrtaja od 1.900 o/min štedi gorivo i smanjuje nivo buke. Treba spomenuti i brzo pražnjenje bunkera za žito od 90 l/s, što znači da se pun bunker isprazni za najviše minut i po", kaže naš sagovornik.

Krajinov: Lak za adaptaciju i promenu sa kulture na kulturu

Kombajn nov na našem tržištu, pa nije bilo puno prostora za remont. Kako kaže serviser iz Almexa Živko Krajinov, ozbiljnih problema do sada nisu imali.

"Kombajn je jednostavan i lak za adaptaciju, za promenu sa kulture na kulturu. Prenosi su svi promenjeni, prečnik bubnja je veći u odnosu na njegovog prethodnika. Sve je na tač skrin, ima CEDIS monitor i sve može da se vidi - koja je čistoća, koji su obrtaji i slično. Sve se radi i podešava iz kabine", rekao je on.

Komfor - važna stavka

Čim se sedne u kombajn, primeti se velika preglednost i udobnost. Sa desne strane je pokretni naslon za ruku, gde se i nalaze kontrole za sve važne funkcije. Volan je na uskom stubu, što omogućava i više prostora za noge.

Velika preglednost i udobnost za vozača

Stubovi kabine su takođe uski što povećava preglednost, a za lakši pregled useva je i veliki prozor za posmatranje zrna u bunkeru. Krajinov je napomeno i da je monitor univerzalan, odgovara svim tipovima presa u CLAS-ovom programu.


Tagovi

CLAAS Evion 450 CLAAS kombajn Zoran Trifunović Živko Krajinov Almex


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva