Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 01.11.2022. 15:00

Novi nameti poljoprivrednicima: EU uvodi porez na pesticide?

Predstavljena su četiri zahteva, a poljoprivrednici bi troškove trebalo da nadoknade iz prihoda.

Foto: Depositphoto/simazoran
  • 180
  • 65
  • 0

Pred poljoprivrednicima su novi nameti koje treba nadoknaditi prihodima. Agrarheute izveštava da nemačka Federalna agencija za životnu sredinu UBA predlaže poboljšanje planova EU za zaštitu bilja.

Predstavljena su četiri predloga za poboljšanje "kontroverznih propisa" Evropske unije. Agencija veruje da su oni neophodni kako bi smernice iz Brisela funkcionisale u praksi, doprinele očuvanju vrsta i stvorile otporne ekosisteme u poljoprivrednim pejzažima.

Porez u celoj EU

Stručnjaci UBA smatraju da je hitno potrebno standardizovati prodajne količine sredstava za zaštitu bilja s njihovim srednjim količinama primene za izračunavanje indikatora rizika. U sadašnjoj verziji u dovoljnoj meri se ne uzimaju u obzir njihove ozbiljne razlike u potencijalu rizika za ljude i životnu sredinu.

Predviđeni su izuzeci za određene proizvode (Foto: Depositphoto/SV_Production)

Ciljevi smanjenja upotrebe pesticida u državama članicama mogli bi se obezbediti ako bi bila dostupna dovoljna finansijska sredstva za podršku farmama u implementaciji opcija za integrisano upravljanje štetočinama i za kompenzaciju ekonomskog nedostatka.

Članice bi bile u obavezi da u svojim godišnjim planovima budžeta utvrde odgovarajući finansijski budžet u obliku državnog fonda. Nastali troškovi mogli bi se refinansirati putem poreza na pesticide za celu EU.

Površine bez pesticida

UBA predlaže stvaranje i održavanje uzgojnih površina bez sredstava za zaštitu bilja kako bi se stvorila posebna zaštita određenim životinjskim i biljnim vrstama. Njihov udeo trebalo bi povećati na regionalnom nivou na najmanje 10 odsto ukupnih obrađenih površina bez travnjaka do 2030. godine. Da bi pratile uspeh, države članice trebalo bi redovno da evidentiraju ove oblasti u svojim nacionalnim akcionim planovima.

Kalibracija prskalica ključna za smanjenje doze pesticida

Osetljiva područja i vodene površine bi se zaštitili na ciljan način uz omogućen prelazni period. Predviđeni su izuzeci koji koriste proizvode niskog profila rizika i preparate dozvoljene u organskoj poljoprivredi, a koji imaju smisla za određene vrste područja.

U dokumentu se navodi da je za postizanje ciljeva zaštićenog područja potrebna tampon zona od najmanje pet metara za intenzivno obrađivane površine kako bi se efikasno zaštitile površinske vode. Na područjima koja se direktno graniče sa zaštićenim područjima treba upravljati samo na ekološki kompatibilan način.


Tagovi

Evropska unija Pesticidi Porez na pesticide Novi nameti Tampon zone


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D