Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdravlje živine
  • 24.05.2024. 12:00

Novi projekat EU pomaže živinarski sektor Srbije: O čemu je reč?

Već sledeće nedelje stručnjaci EU dolaze u Srbiju kako bi otpočeo deo koji je posvećen zdravlju životinja.

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 99
  • 63
  • 0

Novi projekat "Jačanje kapaciteta u sektoru živinarstva u Republici Srbiji" predstavljen je juče, tokom poslednjeg dana ovogodišnjeg novosadskog Sajma poljoprivrede. Projekat će realizovati Ministartsvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zajedno sa partnerima iz Evropske unije.

"Osnovni cilj je pomoć Srbiji u usaglašavanju sopstvene zakonske regulative u sektoru živinarstva sa regulativama EU kada je reč o zdravlju živine. Poseban akcenat biće na ispunjavanju zahteva EU kada je reč o izvozu svežeg živinskog mesa i jaja na tržište zemalja članica", naglasio je vođa projekta i glavni veterinarski službenik Republike Litvanije Vaidotas Kiudulas.

Dva dela važnog programa

Kako je pojasnio, projekat "EU4Poultry" sastojaće se iz dva dela.

"U prvom će akcenat biti na usvajanju i ustanovljavanju zvaničnih metoda za kontrolu i nadzor bolesti živine, a u skladu sa zahtevima EU. Drugi deo će se fokusirati na povećanje kapaciteta laboratorija koje su odgovorne za testiranje uzoraka živine na infekcije."

Živinarstvo u Srbiji: Povećati proizvodnju, a zadržati nisku cenu?

Već sledeće nedelje stručnjaci iz EU dolaze u Srbiju kako bi otpočeo deo koji je posvećen zdravlju životinja.

Godišnji plan kontrola

Predviđen je razvoj godišnjeg plana zvaničnih kontrola tokom kojeg će biti izdato najmanje pet priručnika. Biće razvijena minimum jedna procedura za monitoring bolesti živine, a planira se i ustanovljavanje procedura za minimiziranje konflikata interesa.

Kiudulas naglašava važnost projekta (foto: Lidija Pribelja)

"Kada je reč o proširivanju laboratorijskih kapaciteta, gledaćemo da razvijemo dobar sistem monitoringa postojećih kapaciteta ovakvih laboratorija u Srbiji. Deo projekta će biti usmeren ka usavršavanju novih i efikasnijih metoda laboratorijskih testiranja uzoraka boleti živine", kaže Kiudulas, dodajući da će takve laboratorijske metode biti bazirane na preporukama EURL i biti u skladu sa međunarodnim standardima.

Na godišnjem nivou u Srbiji se proizvede oko 115.000 tona živinskog mesa. Još uvek nemamo dozvole za izvoz na tržište EU živinskog mesa i jaja za konzum. 


Foto prilog


Tagovi

Evropska unija Uzgoj živine Izvoz živine Izvoz jaja Monitoring laboratorija Kvalitet mesa


Autorka

Lidija Pribelja

Više [+]

Diplomirani biolog na Prirodno-matematičkom fakultetu, trenutno na master studijama botanike. Zaljubljenik u prirodu i uvek u potrazi za praktičnim i korisnim znanjima. Dopisnica iz Padine koja donosi nove i zanimljive priče iz južnog Banata.