Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malinarstvo
  • 18.06.2018. 15:00

Novi protest malinara u petak!

"Pozivamo predsednika države Aleksandra Vučića da se uključi u rešavanje ovog problema, inače ćemo svi postati socijalni slučajevi i doći na kazan narodne kuhinje", istakao je Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije.

Foto: Flickr / Scott 97006
  • 8.818
  • 440
  • 0

Proizvođači malina najavili su protest za petak, 22. juna u 10 sati i to u svim gradovima Srbije. Razlog je niska otkupna cena maline od 50 do 80 dinara po kilogramu. Protesti će započeti mirnom vožnjom, a blokada puteva neće biti, rekao je predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović i dodao: "Ako država ništa ne učini da razbije kartele otkupljivača, vlasnika hladnjača, odlučiće šta čemo dalje raditi".

Radović: Ugrožena egzistencija malinara

Kako prenosi Prijepolje INFO, Radović je rekao da su malinari bure baruta, jer im je ugrožena egzistencija pošto sa trenutnom otkupnom cenom ne mogu da plate ni radnike da oberu voće. Tvrdi da otkupljivači ucenjuju domaće proizvođače ponižavajućim cenama, te da je na svetskom tržištu cena neznatno pala - manje od jedan odsto.

"Pozivamo predsednika države Aleksandra Vučića da se uključi u rešavanje ovog problema, inače ćemo svi postati socijalni slučajevi i doći na kazan narodne kuhinje", istakao je Radović.

Malinari se iseljavaju, velike štete i od grada

Naglasio je da su neki poljoprivrednici odlučili da napuste malinjake i da odu u inostranstvo. Kako navodi, najteža situacija je na jugu Srbije - u Leskovcu, Vladičinom Hanu, Surdulici, ali i u moravičko-zlatiborskom kraju - u Ivanjici, Arilju i drugim gradovima.

Kada je reč o prvim procenama štete zbog nevremena, propalo je od 5.000 do 10.000 tona malina.


Tagovi

Asocijacija malinara Srbije Dobrivoje Radović Malinari Cena maline Protest


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)