Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bespovratna sredstva za navodnjavanje
  • 28.10.2016. 08:00

Novih 1.132 ha pod sistemima za navodnjavanje

Potpisano je 194 ugovora ukupne vrednosti oko 165 miliona dinara, od čega su sredstva Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo oko 56 miliona dinara.

  • 288
  • 35
  • 0

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević uručio je nedavno ugovore korisnicima bespovratnih sredstva, u okviru konkursa za sufinansiranje nabavke opreme za navodnjavanje i izgradnju eksploatacionih bunara na teritoriji AP Vojvodine za 2016. godinu.

Potpisano je 194 ugovora ukupne vrednosti oko 165 miliona dinara, od čega su sredstva Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo oko 56 miliona dinara.

Novih 1.132 hektara pod sistemima za navodnjavanje

Sekretar Radojević je ovom prilikom rekao da se današnjim potpisivanjem ugovora na teritoriji Vojvodine obezbeđuje novih 1.132 hektara pod navodnjavanjem, a da je uz ranije potpisane ugovore po ovom konkursu broj hektara pod tim sistemima tokom ove godine povećan za 6.500 hektara.

Najveći broj korisnika sredstava po konkursu jesu povrtari a slede ih voćari i ratari. Konkurs je i dalje otvoren, a svi zainteresovani poljoprivrednici s područja AP Vojvodine mogu da konkurišu za sredstva do kraja meseca.

"Ova mera podrške se pokazuje kao izuzetno kvalitetna, jer postoji ogromno interesovanje poljoprivrednih proizvođača i broj onih koji konkurišu je sve veći iz godine u godinu. To je jasan signal da i u narednoj budžetskoj godini ovu meru možemo očekivati kao meru agrarne politike na pokrajinskom nivou, a sve u cilju intenziviranja poljoprivredne proizvodnje i novih površina pod sistemima za navodnjavanje, što i jeste zajednički cilj u razvoju poljoprivrede", rekao je Radojević.

U 2016. za navodnjavanje obezbeđeno 330 miliona dinara

Više od 870 fizičkih i pravnih lica sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima na teritoriji AP Vojvodine podnelo je prijave po ovom konkursu, kojim je u 2016. godinu namenjeno ukupno 330 miliona dinara. Sredstva su namenjena izgradnji eksploatacionih bunara i nabavci opreme za bunare, pumpi za navodnjavanje, sistema za navodnjavanje, sistema za fertirigaciju, tifona, linija za navodnjavanje i izgradnju cevovoda. Najveći broj pristiglih prijava, više od polovine, dolazi iz pet opština: Rume, Novog Sada, Bačke Palanke, Kule i Odžaka i te prijave čine više od polovine ukupnog broja prijava.

Konkurs za sufinansiranje nabavke opreme za navodnjavanje i izgradnju eksploatacionih bunara na teritoriji AP Vojvodine, sprovodi se u kontinuitetu od 2013. godine. Pomoću subvencija opredeljivanih po ovom konkursu, poljoprivredni proizvođači sa područja Pokrajine su tokom prethodne tri i po godine postavili sisteme za navodnjavanje koji se koriste na površini većoj od 26.000 ha.


Izvori

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo


Tagovi

Konkurs Pokrajinski sekretarijat za poljopirvredu Vuk Radojević Sistemi za navodnjavanje 1.132 hektara Povrtari Voćari Ratari


Autorka

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.