Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Naučna istraživanja
  • 23.02.2019. 11:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Novosadska naučnica dobitnica granta prestižne američke organizacije

Dr Ivana Gađanski iz Novog Sada dobitnica je prestižnog granta poznate američke organizacije Institut Dobre hrane. Ona se našla među 14 dobitnika iz celog sveta ovog granta koji se dodeljuje u oblasti istraživanja alternativnih načina proizvodnje mesa.

Foto: Pixabay / mwooten
  • 86
  • 4
  • 0

Dr Ivana Gađanski sa Instituta BioSens dobitnica je prestižnog granta poznate američke organizacije Institut Dobre hrane (Good Food Institute). Ona se našla među 14 dobitnika iz celog sveta ovog granta koji se dodeljuje u oblasti istraživanja alternativnih načina proizvodnje mesa, prenosi Blic. 

U okviru svog projekta Gađanski će se baviti najsavremenijim svetskim istraživanjima u oblasti ćelijske poljoprivrede, a sve u cilju obezbeđenja dovoljne količine hrane za sve veći broj ljudi u svetu. Ćelijska poljoprivreda zapravo predlaže inovativne metode proizvodnje mesa u laboratoriji, kultivacijom ćelija dobijenih iz mišićnog tkiva životinja.

Proizvodi od kultivisanog mesa neće imati dodate antibiotike

Dr Gađanski i tim istraživača baviće se razvijanjem novih tipova senzora za praćenje kvaliteta ćelija tokom kultivacije mesa, na mikrofluidnom modelu.

"Proizvodi od kultivisanog mesa neće imati dodate antibiotike, hormone ili druge aditive koji se nalaze u klasičnom mesu. Takođe, važno je napomenuti da je ovakav način proizvodnje mnogo humaniji prema životinjama, jer iako se uzorak ćelija uzima iz mišića žive životinje, to se radi na bezbolan način" izjavila je Gađanski povodom dobijanja granta.

Za ovakvu proizvodnju mesa kako je dalje objasnila, a prenosi Blic troši se mnogo manje resursa nego u klasičnoj poljoprivredi. Istovremeno, smanjuje se zagađenje životne sredine i emisija štetnih gasova u atmosferu koji nedvosmisleno dovode do klimatskih promena.

Proizvodi od proteina biljnog porekla dostupni u prodaji

S druge strane proizvodi od proteina biljnog porekla već duže vreme su dostupni u prodaji. Senzori na kojima će raditi obezbediće očitavanje podataka u realnom vremenu, a samim tim olakšati kontrolu kvaliteta i smanjiti troškove proizvodnje kultivisanog mesa.

Očekuje se da će ovakav način proizvodnje omogućiti ubrzanu komercijalizaciju i ove vrste alternativnih proteina koji nose ogroman potencijal da u narednim godinama dovedu do prave revolucije u proizvodnji hrane u svetu.

Dr Gađanski je provela godinu dana kao Fulbrajt gostujući profesor na Kolumbija Univerzitetu, u najpoznatijoj svetskoj laboratoriji za inženjering tkiva, nakon čega se vratila u Srbiju gde trenutno primenjuje svoja znanja. 


Izvori

Blic


Tagovi

Istraživanja Dr Ivana Gađanski Kultivisano meso Antibiotici Hormoni Proteini


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.