Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • "Nove tehnologije i razvoj poljoprivrede"
  • 31.08.2016. 10:30

NS: Naučni skup posvećen agroekonomiji

Ovaj naučni skup, koji okuplja desetine eminentnih stručnjaka iz zemlje i inostranstva, biće posvećen aktuelnim i izazovnim temama agroekonomije: niz predavanja i diskusija baviće se najnovijim tehnologijama u poljoprivredi EU, Balkana i Srbije, a razgovaraće se i o održivosti poljoprivrede i sigurnosti hrane, o transferu tehnologija i njihovom uticaju na poljoprivredni i ruralni razvoj.

  • 1.704
  • 83
  • 0

U Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine održava se trodnevni 152. seminar Evropske asocijacije agroekonomista nazivan . Ovaj naučni skup, koji okuplja desetine eminentnih stručnjaka iz zemlje i inostranstva, biće posvećen aktuelnim i izazovnim temama agroekonomije: niz predavanja i diskusija baviće se najnovijim tehnologijama u poljoprivredi EU, Balkana i Srbije, a razgovaraće se i o održivosti poljoprivrede i sigurnosti hrane, o transferu tehnologija i njihovom uticaju na poljoprivredni i ruralni razvoj.

Neophodno povećanje uticaja nauke u poljoprivredi

Seminar su, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, republičkog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i MK grupe, organizovale četiri institucije: Društvo agrarnih ekonomista Srbije, Ekonomski fakultet iz Subotice, Odbor za selo SANU i Institut za ekonomiku poljoprivrede iz Beograda.

Otvarajući skup, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević je istakao da proces razvoja novih tehnologija i njihova primena predstavljaju jedan od osnovnih preduslova razvoja poljoprivrede u savremenim uslovima i da srpska poljoprivreda mora biti usmerena ka održivim tehnologijama.

"Prioritetno, neophodno je povećati stepen uloge i značaja nauke, kako u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, tako i u procesu prerade. Ključnu ulogu na ovom polju moraju igrati fakulteti i naučni instituti. Svakako, jedna od glavnih uloga koju mora igrati izvršna vlast, kako na republičkom, tako i na pokrajinskom nivou, jeste upravo okupljanje i umrežavanje stručnjaka iz svih grana poljoprivrede, ali i drugih oblasti, pre svega ekonomije, tehnologije i sfere tehničkih nauka", rekao je Radivojević.

Izvršna vlast mora da pomaže malim proizvođačima

On je naglasio da pored okupljanja stručnjka i stvaranja naučne baze, uloga izvršne vlasti mora biti i u direktnoj podršci malim proizvođačima, koji sami, bez dobre strategije i pomoći države, teško mogu opstati na evropskom tržištu koje iziskuje najviše stepene konkurentnosti. Sekretar Radojević je kao primer uspešne primene savremenih tehnologija u održivoj poljoprivredi naveo Institut "Biosens", čiji je osnivač AP Vojvodina, a koji je prepoznala i Evropska komisija.

"Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo kroz najrazličitije konkurse, treba da pomogne sprovođenje opšte, nacionalne politike koja za cilj ima opstanak sela i stvaranje neophodnih uslova mladima, koji to žele, da na selu i ostanu, bave se poljoprivredom kao osnovnom delatnošću i pristojno žive od svog rada", kazao je Radivojević sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i izrazio nadu da će i ovaj naučni skup dovesti do frekventne razmene znanja i iskustava, kao i do odgovarajućih zaključaka, koji će pomoći i naučnim i političkim autoritetima da pronađu što brži put do hvatanja priključka sa razvijenim privredama i tako podignu konkurentnost i srpske poljoprivrede na evropskom i svetskom tržištu.

Na otvaranju seminara govorili su i predsednik Programskog odbora seminara, prof. dr Danilo Tomić; predsednik Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, akademik Dragan Škorić; član Radnog predsedništva Organizacionog odbora seminara, prof dr Imre Ferto iz Mađarske; predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije, prof. dr Miladin Ševarlić; izvršni direktor „MK komerca“, Nemanja Vuković i generalni sekretar Skupštine AP Vojvodine, Nikola Banjac.


Izvori

Pokrajinska vlada


Tagovi

Seminar Vojvodina APV Poljoprivreda Agroekonomija Vuk Radojević