Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fiskalizacija
  • 22.03.2022. 12:00

Obaveza fiskalizacije do maja, nema više produžavanja roka?

Uredbom Vlade Srbije je regulisano da svi oni koji prodaju sopstvene proizvode ne moraju da izdaju fiskalni račun, ali ako na svojim tezgama na pijacama prodaju i, na primer, južno voće u obavezi su da imaju fiskalnu kasu.

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.757
  • 276
  • 0

Novi zakon o fiskalizaciji biće u primeni od prvog maja ove godine. Do tada svi obveznici koji podležu fisklizaciji treba da nabave nove fiskalne kase, a od ovoga su izuzeti registrovani vlasnici poljoprivrednih gazdinstava koji na pijacama prodaju svoje proizvode, dok prodavci voća i povrća koji su registrovani kao trgovačke radnje, imaju PIB i ne prodaju svoje proizvode - imaju obavezu da nabave fiskalnu kasu.

"Svi oni paušalci koji su do sada bili oslobođeni izdavanja fiskalnog računa, su sada ponovo u toj obavezi, u zavisnosti od toga kome prodaju svoju robu. Kada to posmatramo u odnosu na poljoprivredne proizvođače, Uredba kaže da oni koji prodaju sopstvene poljoprivredne proizvode ne moraju da izdaju fiskalne račune. Ali, preprodavci moraju da imaju", objašnjava savetnik direktora Poreske uprave Saša Dulić.

Svi prodavci koji prodaju robu koja nije iz njihove proizvodnje, moraće da izdaju račun (foto: J. Kuzmić)

Podsetimo, prelazni period za uvođenje u novi sistem fisklaizacije počeo je prvog novembra i trajaće do kraja aprila. Dulić naglašava da nije moguće više produžavati rok prilagođavanja.

"Zato, apelujemo sve ostale da što pre pređu na novi sistem, da ne čekaju april mesec, jer tada očekujemo da će biti dovoljno fiskalnih uređaja, ali ne i servisera koji će uspeti da pokriju toliku potražnju."

Konkurisati za subvencije ili protestovati?

Međutim, ovome se već nedeljama protive nakupci i ostali solidarni prodavci na pijacama Srbije protestima, koji se održavaju svakog ponedeljka, ispred Ministarstva finansija.

Prvi protest održao se 14. marta

"Ko ne može taj dan da ide u Beograd, molimo da se tezge ne otvaraju u znak podrške za sve ostale koji idu na protest, a dolaze iz cele Srbije, kako bismo se borili zajedno", istaknuto je na saopštenju okačenom na jednoj od novosadskih pijaca. Kako nezvanično saznajemo, svakog narednog ponedeljka, prema odluci novosadskih preprodavaca na pijaci neće prodavati svoju robu. Takođe, već i nedeljom mnoge pijace su poluprazne.

Predstavnici Ministarstva finansija mesecima unazad kontinuirano su u kontaktu sa predstavnicima lica koja obavljaju delatnost na pijacima, a jedan deo ovih lica koja se bave preprodajom robe već je prijavio poslovni prostor koji se nalazi na pijaci, i po tom osnovu ostvario pravo na subvenciju za kupovinu novih fiskalnih uređaja. Novom uredbom, biće otvoren novi rok za prijavu za subvencije do 5. aprila ove godine.

Zakon o fiskalizaciji pročitajte u dokumentu ispod teksta

Prema podacima Poslovnog udruženja "Pijace Srbije" na tržnicama u celoj zemlji posluje oko 10.000 preduzetnika. Oko tri hiljade njih je krajem prošle godine već evidentiralo promet preko fisklanog uređaja, a nešto više od dve trećine do kraja aprila imaće obavezu da u potpunosti prilagodi poslovanje odredbama novog Zakona.


Dokumenti


Tagovi

Fiskalizacija Kasa Fiskalni račun Zakon Saša Dulić Subvencije


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".