• Registracija gazdinstva
  • 16.01.2019. 08:00

Obavezna obnova registracije poljoprivrednih gazdinstava

Obnova registracije poljoprivrednog gazdinstva u Registru, koji vodi Uprava za trezor, vrši se svake godine u periodu od 1. marta do 30. aprila.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 15.349
  • 602
  • 0

Poljoprivrednici koji žele da prijave svoje gazdinstvo mogu to uraditi dobrovoljno u Upravi za trezor, ali je neophodno da se upiše najmanje pola hektara poljoprivrednog zemljišta na kome se obavlja biljna proizvodnja. Ukoliko se gazdinstvo bavi nekom drugom proizvodnjom, kao što je stočarstvo, povrtarstvo, vinogradarstvo, pčelarstvo, može se upisati i sa manje od pola hektara. 

"Tom prilikom podnosi se zahtev za upis kao i obrazac 1A ukoliko je fizičko lice nosilac gazdinstva ili obrazac 1B u slučaju da se radi o pravnim licima ili preduzetnicima. Upis, odnosno prijava gazdinstva, može se raditi tokom cele godine. Obnova registracije, sa druge strane, radi se isključivo u periodu od 1. marta do 30. aprila u Upravi za Trezor, sa napomenom da je tokom 2017. i 2018. navedena ustanova obnovu radila automatski", objašnjava Živko Stefanović, savetodavac iz lozničke Poljoprivredne savetodavne službe.

Dodaje da se od ove godine zahtev za obnovu moraju da podnesu sami poljoprivrednici i tom prilikom, moraju dostaviti sve podatke koji su promenjeni u odnosu na stanje u Registru a obavezno se dostavljaju podaci o:

1) poljoprivrednim usevima na zemljištu koje se odnosi na tekuću godinu;

2) vrsti životinja i broju gazdinstva (HID) na kojima se životinje drže ili uzgajaju;

3) promeni zemljišnog poseda i osnova korišćenja zemljišta (katastarska veličina i katastarska kultura, vlasništvo, zakup i sl.).

Obnova registracije i prijava promene podataka u Registru vrši se na osnovu zahteva nosioca porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, odnosno ovlašćenog lica. 

Pasivan status gazdinstva

Ukoliko se u  navedenom periodu ne izvrši obnova registracije, poljoprivrednom gazdinstvu se automatski određuje pasivan status. Najveća sankcija u toku trajanja pasivnog statusa je da poljoprivredno gazdinstvo nema pravo na bilo kakve podsticaje od strane države.

Ukoliko poljoprivrednik nije obnovio registraciju, pasivan status traje godinu dana, a ukoliko se ne pridržava preduzetih obaveza, daju lažne podatke i ukoliko ne prijave sve katastarske parcele na kojima se vrši poljoprivredna proizvodnja, pasivan status može trajati i do pet godina

Prošle godine bilo oko 430.000 gazdinstava

Novina od ove godine je da se sve statusne promene nastale na gazdinstvu moraju prijaviti Upravi za trezor najkasnije u roku od 30 dana od nastanka promene (promena nosioca gazdinstva, broj članova, prebivalište, promene tekućeg računa i promena broja HID-a). 

"Prema podacima kojima raspolažemo, prošle godine u Loznici i Opštinama Mali Zvornik, Ljubovija i Krupanj u registar je bilo upisano 10.340 gazdinstava. Na tertoriji cele Srbije bilo je oko 430.000 gazdinstava. Važna napomena je da se u periodu obnove registracije, podnose i zahtevi za osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji. Prethodne dve godine, kada se obnova vršila automatski veliki broj poljoprivrednika ostao je uskraćen upravo za te podsticaje", naglašava Stefanović.


Tagovi

Registracija gazdinstva Obnova Loznica Podrinje Uprava za trezor Podsticaj za biljnu proizvodnju Živko Stefanović


Autorka

Jelena Gajić Đokić

Više [+]

Inženjer voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je njena velika ljubav a posao novinara pružio joj je mogućnost da upozna svoj kraj iz drugog ugla.