Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita životne sredine
  • 05.06.2020. 07:30

Obeležavamo Svetski dan zaštite životne sredine: Biodiverzitet ključan faktor

Sa milion vrsta koje su suočene s izumiranjem, nikada nije bilo važnije fokusirati se na biološku raznovrsnost - osnovu koji povezuje život kopna i vode.

Foto: Depositphotos/rumxde
  • 111
  • 5
  • 0

Hrana koju jedemo, vazduh koji dišemo, voda koju pijemo, ali i klima zbog koje i živimo na ovoj planeti - postoji zahvaljujući prirodi. Požari koji su prošle godine zahvatili Australiju, Severnu Ameriku i Brazil, ogromne najezde skakavaca u Africi, ali i pandemija SARS-CoV-2 koja se proširila po celom svetu, pokazatelji su nam da s majkom prirodom više i nismo u tako dobrim odnosim.  

Ovogodišnja tema - bioraznovrsnost

Svetski dan zaštite životne sredine obeležava svake godine petog juna na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih nacija u Stokholmu (1972.) posvećene prirodi oko nas, na kojoj je usvojen Program zaštite životne sredine oko Uedinjenih naroda (UNEP). Svake godine odabere se jedna zemlja domaćin, a ove godine je to Kolumbija. 

Sa milion vrsta koje su suočene s izumiranjem, nikada nije bilo važnije fokusirati se na biološku raznovrsnost, a to su očigledno prepoznali i organizatori koji su je ove godine uzeli kao temu. 

Ona je toliko važna da je Evropska komisija nedavno donela i sveobuhvatnu strategiju za bioraznovrsnost, čiji je cilj vratiti prirodu u naše živote. 

EK predlaže: Manje pesticida i đubriva, ali i podsticaji za organsku proizvodnju?

Biološka raznovrsnost je osnova i povezuje život kopna i vode. Utiče na svaki aspekt ljudskog zdravlja, naučna i prirodna otkrića kao i na klimatske promene. Ljudski, odnosno mogli bismo ih nazvati i neljudski postupci, poput bezrazložnog ubijanja životinja, uništavanja biljaka krčenjem i spaljivanjem, direktno utiču na čitav životni sistem koji može imati brojne negativne posledice koje smo, nažalost već svi osetili. 

Priroda za vreme korone 'prodisala'

Od trenutka kada je virus korona stopirao čovečanstvo, naša planeta je prodisala. Nemoguće je ne primetiti pozitivan uticaj koji je ovaj neprijatelj čoveku ostavio na životnu sredinu. Iako smo mi, ljudi, u ovakvim trenucima fokusirani isključivo na sopstveni opstanak, istraživanja i činjenice koje su iz ovog proizašle, pokazuju da je COVID-19 doneo samo pozitivne promene za planetu i životinje, te biljke na njoj. 

Prvi veliki dokaz je Kina koja slovi za jednu od najzagađenijih zemalja na svetu. U gradovima poput Hong Konga i Pekinga nije moglo normalno da se diše, a sada je nebo vedro i plavo, bez smoga i oblaka, a vazduh je čist. I druge zemlje poput Španije i Italije su zabeležile znatno manje zagađenje vazduha, dok su inače mutni venecijanski kanali sada bistri, ispunjeni ribama i pokazuju svu svoju lepotu i raskoš.

Obeležavanje 50 godina Dana planeta Zemlje - klimatske promene u fokusu

Zato i ako ovo sve s pandemijom brzo prođe nemojte zaboraviti na prirodu i životnu sredinu. Vozite bicikl, hodajte, reciklirajte otpad, smanjite potrošnju hrane, odeće, koristite platnene vrećice, posadite drvo! Samo tako ćemo uspeti da očuvamo našu sredinu, a i ono najvažnije - bioraznovrsnost. 


Tagovi

Životna sredina Svetski dan Zaštita Bioraznovrsnost Virus korona Životinje Biljke


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.