Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pšenica 2023
  • 11.03.2023. 15:00

Objavljeni rani izgledi za proizvodnju pšenice 2023.

Vremenske prilike, cene i potražnja utiču na zasejane površine. Kakvo je stanje u svetu?

Foto: Vedran Stapić
  • 416
  • 33
  • 0

Preliminarna prognoza FAO-a za svetsku proizvodnju pšenice za 2023. ukazuje na pad u odnosu na prethodnu godinu. Ipak, sa 784 miliona tona globalni prinos bi i dalje bio drugi najveći zabeležen.

Povećanje površine u Severnoj Americi

U SAD i Kanadi su poljoprivrednici podstaknuti višim cenama povećali površine pod ozimom pšenicom. Reč je o najvećim površinama od 2015. godine. Suša u središtu Velikih ravnica zabrinjava, ali prognoze pokazuju da dolaze veće količine padavina. Zbog toga bi moglo doći do povećanja ukupne proizvodnje te žitarice.

U Kanadi zvanične projekcije ukazuju na iznad prosečnu zasejanu površinu u 2023. Očekuje se da će poljoprivrednici pozitivno reagovati na visoke otkupne cene i da će vremenske prilike biti povoljne. Proizvodnja pšenice mogla bi dostići 35 miliona tona.

U EU površine skoro nepromenjene

Evropa beleži pad ukupne proizvodnje pšenice, dok su zasejane površine u Evropskoj uniji uglavnom ostale nepromenjene. Zahvaljujući povoljnoj vremenskoj prognozi očekuje se prinos od 136,5 miliona tona. Ujedinjeno Kraljevstvo očekuje porast površina, ali i pad proizvodnje u odnosu na 2022. Očekuju prinos od 14,4 miliona tona.

Ozimi usevi Evrope u dobrom stanju?

Zbog suše u južnim regijama, manje površina pod ozimim usevom i nižih domaćih cena Rusija očekuje da će proizvodnja biti ispod rekorda prošle godine. Proizvodnja u Ukrajini će biti manja i za 40 odsto.

U severnoj Africi, deficiti padavina negativno su uticali na useve u Maroku, Alžiru i Tunisu. Uslovi za pšenicu na južnoj hemisferi su povoljni. Površine pod kukuruzom u Brazilu su povećane zbog velike izvozne potražnje. Predviđa se prinos od 123,7 miliona tona. Padavine na kraju sezone su u Argentini dovele do poboljšanja uslova za kasne setvene rokove.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

FAO Žitarice Pšenica Površina pod pšenicom Proizvodnja pšenice Prognoza setve pšenice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.