Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje useva
  • 27.02.2023. 15:00

Ozimi usevi Evrope u dobrom stanju?

Na jugu kontinenta je deficit padavina, što je dovelo do manje akumulacije vode. Rizik od šteta od mraza i dalje ostaje veoma nizak.

Foto: Depositphoto/2daydesign
  • 129
  • 11
  • 0

Ozimi usevi su u većem delu Evrope u dobrom stanju, dok suvo vreme na jugu i dalje stvara zabrinutost. Februarasko izdanje Biltena JRC MARS - Monitoring useva u Evropi  donosi pregled stanja useva koji su početkom godine bili izloženi toplom talasu, a zatim je usledio prelazak u zimske uslove. Biljke su povećale toleranciju na niske temperature i ne očekuje se šteta od izmrzavanja, navodi se u ovom dokumentu. 

Krajem januara temperatura je bila niža u zapadnoj i centralnoj Evropi, dok su u južnoj i severnoj bile iznad proseka. Zatim je usledio njen pad što je biljkama omogućilo da se pripreme. Rizik od šteta od mraza i dalje ostaje veoma nizak.

Deficit padavina

U južnim regijama je izražen deficit padavina. To se najviše odnosi na južne i centralne delove Španije, sever Italije, zapadnu Tursku i region Magreba.

Izrazit manjak zabeležen je u južnoj Španiji i Portugalu gde je od 15. januara uočen deficit od 50 mm. To znači da je bilo manje od 20 odsto prosečne količine. U Italiji se zemljište još nije oporavilo od prošlogodišnje suše. Manjak se beleži i na jugozapadu Francuske, južne Nemačke, istočnoj Ukrajini, jugu Rusije i Turskoj.

S druge strane, višak je registrovan u delovima Slovačke, Mađarske i Hrvatske te središnjoj Rumuniji.

Pšenica je dobro izgledala i pre snega (Foto: K.Rastija)

Topla zima

U posmatranom periodu, od 1. januara do 13. februara, smanjen je efekat La Ninja. U većem delu Evrope bilo je manje hladnijih dana. Iznadprosečne temperature su zabeležene u Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj i na zapadu Ukrajine. Na području zapadnog Balkana padavine su pomogle akumulaciju vode.

Dugoročna prognoza: Čeka nas toplije proleće - a padavine?

Italiju, južnu, centralnu i jugoistočnu Evropu te veći deo Turske karakterisaće sušniji period od uobičajenog, s kišnim periodima u nekim planinskim i priobalnim područjima. Kraj februara je doneo padavine ispod 5 mm. Verovatnoća da će mart biti vlažniji je relativno niska za južnu Španiju i zapadni Balkan.


Tagovi

JRC MARS Deficit padavina Bilten Prognoza Stanje ozimina Stanje useva


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)