Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Međunarodna saradnja
  • 11.09.2015. 09:15

Obnoviti saradnju sa Iranom u oblasti agrara

Iran je zainteresovan za intenziviranje saradnje sa Srbijom u oblasti poljoprivrede, i to pre svega u oblasti zaštite bilja, proizvodnje semena i sadnog materijala i naučnih istraživanja.

  • 59
  • 2
  • 0

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević Bošković održala je sastanak sa državno - privrednom delegacijom islamske Republike Irana predvođenom zamenikom ministra poljoprivrede Islamske Republike Iran, Abbasom Keshavarzom.

Iran je zainteresovan za intenziviranje saradnje sa Srbijom u oblasti poljoprivrede, i to pre svega u oblasti zaštite bilja, proizvodnje semena i sadnog materijala i naučnih istraživanja, rečeno je nakon održanog sastanka, a s tim u vezi, dogovorena je i poseta naše delegacije Teheranu, i najavljen dolazak visoke privredne delegacije Irana Srbiji.

Vratiti saradnju na prijašnji nivo

"Ovaj sastanak je rezultat intenzivnih razgovora koje smo imali sa iranskim zvaničnicima prethodnih meseci. Predviđeno je da delegacija Irana na čelu sa zamenikom ministra poljoprivrede boravi tri dana u Srbiji gde će kroz posete našim institutima i proizvođačima dogovorati dalje načine saradnje dve zemlje", izjavila je Bogosavljević Bošković nakon sastanka sa delegacijom islamske Republike Iran i dodala da su zajednički konstatovali da je saradnja Srbije i Irana u agraru ranije bila značajnija, posebno kada se radi o razmeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te da je potrebno raditi na vraćanju te saradnje na prijašnji nivo.

Poseban interes za sredstva za zaštitu bilja

Iran i susedne zemlje zainteresovane za sredstva za zaštitu bilja iz Srbije, pa će stručne službe Srbije pripremiti poseban dokument koji će biti potpisan u narednom periodu. Srbija je nekada na područje Irana plasirala značajne količine semenske pšenice, ječma, kukuruza, suncokreta i drugih ratarskih i povrtarskih kultura. Iranska delegacija, koja u Srbiji boravi od 9. do 12. septembra, posetila je Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, kao i Institut za kukuruz.

Moguća saradnja u različitim oblastima poljoprivrede

Zamenik ministra poljoprivrede Irana Abbasom Keshavarz rekao je da je ovo bila dragocena prilika za razgovor o mogućnostima za saradnju u različitim oblastima poljoprivrede i zaštite životne sredine. On je najavio da će Srbiju vrlo brzo posetiti visoka delegacija iz oblasti industrije, rudarstva, trgovine, kulture, sporta i poljoprivrede, kao i da će to biti prilika za adekvatnu pripremu za sledeću sednicu mešovitog komiteta za saradnju dve zemlje koja bi trebalo da bude održana u Teheranu do kraja ove godine.

"Postoji veliki potencijal za saradnju privrednika dve zemlje u svim oblastima, naročito poljoprivrede, i u državnom i u privtanom sektoru", zaključio je ministar Keshavarz i pozvao sve srpske privrednike da razmene informacije sa iranskim kolegama, posete sajmove i organizuju zajedničke skupove.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Iran Saradnja Zaštita bilja Snežana Bogosavljević Bošković Abbas Keshavarz Proizvodnja semena Sadni materijal Razmena poljoprivrednih proizvoda Teheran

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.