Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetveni rekord
  • 29.09.2015. 12:00

Oborio svetski rekord u prinosima pšenice!

"Imali smo idealnu proizvodnu sezonu na teškom glinenom zemljištu. Nije bilo bolesti, pa pšenica nije prolazila kroz stres", izjavio je rekorder za magazin Farmers Weekly.

Foto: Farmers Weekly
  • 540
  • 95
  • 0

Proizvođač pšenice iz Nortamberlanda, Rod Smit, nakon idealne uzgojne sezone s puno sunčanih dana, oborio je žetveni rekord u prinosima pšenice. Samo 10 dana nakon rekorda Tima Lamajmana iz Linkolnšira, Smit je zabeležio prinos od 16,52 t/ha.

"Imali smo idealnu uzgojnu sezonu na teškom glinenom zemljištu. Nije bilo bolesti, pa pšenica nije prolazila kroz stres", izjavio je Smit za magazin Farmers Weekly. U pređašnjim sezonama ometali su ga suvo vreme, nakupljanje vode, bolesti, visoke temperature, nedostatak sunca, ali sada je sve u savršenoj ravnoteži.

Pobednička formula je Dikens pšenica na teškom glinenom zemljištu, koja je došla iza prolećnog pasulja kao predkulture. Minimalna obrada zemlje dominirala je do početka setve 1. septembra, kada je prinos bio 16,52 t/ha s 15% vlage.

Dikens pšenica i teško glineno zemljište

S varijabilnim inputima semena, zaštite i đubriva ispod 754 £/ha, ili 46 £/t, bruto marža bi bila 1.000 £/ha, a cena stočne pšenice 110 £/t. Ti inputi uključuju četiri glavna fungicida, 310 kg/ha azotnog đubriva i visoku ratu semena 185 kg/ha. Žetva je obavljena kombajnom New Holland 9070 23 t/ha.

Tretiranje semena fungicidom zajedno s fungicidnom primenom kroz celi ciklus održalo je dovoljno zelenih listova kroz sezonu kako bi poduprli useve. U okolini je bilo dosta septorije i žute rđe, ali povoljni prolećni uslovi uspeli su da ih održe izvan domašaja, dok je period punjenja žitarica bio dosta dug.

Foto: Farmers Weekly


Tagovi

Ratarstvo Prinos pšenice Svetski rekord Rod Smit Žetveni rekord Proizvodnja pšenice Dikens pšenica


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.