Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljopriredna mehanizacija
  • 01.04.2023. 12:00

Obrada zemlje - da li koristiti plug ili rahljače?

Šta obezbeđuje bolju drenažu kada su padavine i zadržavanje vode kada je suša?

Foto: FB/Kollitsch GmbH
  • 174
  • 45
  • 0

Zemljište je najznačajniji resurs kojim raspolažu poljoprivrednici. Postoje brojni pristupi obrade, a cilj svakog je da se dobije maksimalan prinos u narednoj sezoni. Da li koristiti plug ili rahljače?

Austrijska, porodična firma je tržištu dala zadnji rahljač zemljišta "Kollitsch HBL" kojeg je stvorio Franc Kolitš kako bi rešio probleme obrade. Ekstremni vremenski uslovi doveli su do zabarivanja tokom kišnog perioda i ekstremne suše za vreme toplotnih talasa.

Relativno lagana mašina

Upotrebom ovog rahljača poboljšava se drenaža i povećava kapacitet zadržavanja vode. Stimuliše se rast korena, posebno u dubinu što obezbeđuje skladištenje vode. U kišnim periodima suvišna voda otiče kroz brojne pukotine.

Prilikom rahljenja, HBL se uvlači u zbijeni sloj zemljišta što omogućava da pritisak uzrokuje lomljenje sloja duž njegovih prirodnih linija loma. To znači da se zemljišni organizmi ne narušavaju i da se humus može izgraditi dugoročno. Zahvaljujući posebnom dizajnu s prednjim disk raonicima ima vrlo male zahteve za vučnom snagom.

Kako bi se obezbedila dugovječnost uređaja sve komponente koje se intenzivno koriste su napravljene od "HARDOX-a", livenog gvožđa visoke čvrstoće, što mu omogućava da je relativno lagan. Postoji nekoliko modela: HBL 3000 radne širine tri metra, HBL 6000 radne širine šest metara i transportne tri metra, HBL 750 radne širine od 1,5 m za voćnjake i vinograde.

Radi na dubini do 55 cm

Rahljene se odvija na dubini zbijenog sloja između 20 i 40 cm, maksimalno do dubine od 55 cm. Čvrsti gumeni potporni točkovi sprečavaju formiranje dubokih tragova. Razmak između motičica je 75 cm. Zahvaljujući PTO pogonu, vučne mašine kao što su roto drljače ili sejačice, mogu da se lako prikače direktno na mašinu. Tako poljoprivrednik može da obavi nekoliko radnih koraka u jednom prolazu.

Jedna od pogodnosti je opcioni uređaj za ubrizgavanje. On raspršuje efikasne mikroorganizme direktno u zemlju preko motičica što omogućava hranjivim materijama da bolje dođu do korena biljaka.

Kako rade spomenuti modeli rahljača pogledajte u videu: 

 


Tagovi

Rahljač zemljišta Obrada zemljišta Kollitsch HBL Rahljenje zemljišta


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Zašto ostavljam otpad u prirodi?

146


Glasova: 18

U svojoj blizini nemam nikakvu deponiju ili zeleno ostrvo 12,3%

Glasova: 6

Preskupo mi je da odvezem otpad ili platim nekoga da to uradi 4,1%

Glasova: 10

Isti đavo, svejedno će završiti negde u prirodi 6,8%

Glasova: 105

Ne ostavljam otpad u prirodi 71,9%

Glasova: 7

Briga me za otpad, imam drugih problema 4,8%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Koji model IMT traktora koristite?