Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Učenička zdruga
  • 18.10.2021. 14:00
  • Pomoravski okrug, Rekovac

Obrađuju oko 50 ha zemlje, a uskoro će proizvoditi i lekovito bilje

Učenici Poljoprivredno veterinarske škole u Rekovcu u okviru praktične nastave obrađuju oko 50 hektara zemlje, bave se ratarstvom, povrtarstvom i voćarstvom, kao i stočarstvom jer škola ima i bogat stočni fond.

Foto: Jelena Lukić
  • 201
  • 58
  • 0

Poljoprivredno veterinarska škola u Rekovcu nedavno je osnovala Učeničku zadrugu "Plodovi Levča", a glavne aktivnosti zadruge biće prerada voća i povrća, pravljenje sireva, uzgoj muznih krava i proizvodnja mleka, sa fokusom na gajenje sadnog materijala i proizvodnju lekovitih biljaka.

Direktor škole Ljubiša Stevanović je rekao da učenici u blizini škole imaju farmu na kojoj obavljaju praktičnu nastavu tako da imaju sve potrebne uslove za rad zadruge, od velikog broja različitih životinja, preko plastenika, pa sve do mehanizacije.

"Na inicijativu učenika, a mi to moramo da ispoštujemo i pratimo, ove godine započećemo proizvodnju lekovitog bilja na 15 do 30 ari. Konkurisali smo kod Ministarstva prosvete za jednu malu sušaru od oko 100 kilograma. Pakovaćemo lekovito bilje, a ove godine po prvi put ćemo proizvoditi pšenicu beliju za ljudsku ishranu", kazao je Stevanović.

Jedino nedostaju traktori

Škola već ima svu potrebnu mehanizaciju za ove poslove.

"Mehanizaciju smo dobili od Evropske Unije u vrednosti od 200.000 evra. Jedino nam nedostaju traktori i nadam se da ćemo uskoro i njih da dobijemo", rekao je Stevanović.

Učeničku zadrugu bavi se i mlečnim govedarstvom

Ovo je četvrta učenička zadruga od ukupno 50 koliko ih je do sada osnovao Zadružni savez Šumadije i Pomoravlja.

"Delatnost učeničke zadruge je deo obrazovno vaspitnog rada. Ima za cilj da učenici nauče proces proizvodnje, da razviju preduzetnički duh, ali i da učestvuju u kolektivnom radu. Osnivanje zadruga, naročito učeničkih, od velikog je značaja za mlade ljude koji se bave poljoprivredom", rekla je tehnički sekretar Zadružnog saveza Šumadije i Pomoravlja Jasmina Banković.

Školsku ekonomiju čini 85 hektara

Školska ekonomija je namenjena sprovođenju praktične nastave. Raspolaže zemljištem, potrebnom mehanizacijom za njegovu obradu, moderno uređenim štalama u kojima se nalaze životinje o čijem zdravlju i napredovanju računa vode zaposleni radnici i profesori koji znanje i ljubav prema životinjama prenose na učenike. U sklopu školske ekonomije je i mini zoo-vrt.

Praksa na školskoj ekonomiji se organizuje za učenike poljoprivredne i veterinarske struke, a škola ulaže velike napore da obogati asortiman životinja i poljoprivrednih dobara. Ekonomiju čini 85 hektara, a đaci Poljoprivredno-veterinarske škole, u okviru profesionalne prakse, obrađuju 50 hektara. Uzgajaju pšenicu i kukuruz, na oko četiri hektara je šljiva i to čačanska lepotica i čačanska rodna, 25 ari je pod vinogradima, a škola brine i o plantaži trešanja na 15 ari, koju im je poklonio meštanin Kaludre.

Među svinjama i mangulice

U dva plastenika od 200 kvadrata, koja je škola dobila od Evropske unije, kao i 14 priključnih mašina, zasadili su papriku, dok na otvorenom na 1,5 hektar gaje krompir, na 80 ari luk, paradajz i kupus. Škola ima i bogat stočni fond. U okviru praktične nastave učenici brinu o ovcama kojih ima 48, jaganjcima, četiri junice, 11 krava i toliko umatičenih svinja landras i jorkšir, kao i o magulicama i crnim svinjama.

Planovi za buduće akcije

Sve što učenici zajedno sa svojim profesorima proizvedu koristi se za pripremu obroka za đake u domu učenika koji postoji u okviru škole.

Planirano je da se višak poljoprivrednih proizvoda prodaje na tezgi u centru Rekovca, a prodavaće i turšiju, pekmez i kompot, koji će đaci da spremaju sa profesorima. Planirana je i proizvodnja meda jer je škola od velikih pčelara iz Levča dobila 15 pčelinjih društava.

Poljoprivredno-veterinarska škola u Rekovcu je osnovana 1958. godine kao Voćarsko - vinogradarska škola. Razlog osnivanja srednje stručne škole u Rekovcu leži u potrebi za stručnim kadrovima jer je ovo pretežno poljoprivredni kraj. Kako su odmicale godine, srednja stručna škola u Rekovcu gradila je ugled, sticala dragoceno radno iskustvo i tako stala u red najboljih poljoprivrednih škola u zemlji.


Tagovi

Učenička zadruga Školska ekonomija Proizvodnja lekovitog bilja Med Sušara Ljubiša Stevanović Jasmina Banković


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.