Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište šećera
  • 08.10.2016. 12:00

Očekuje se veća cena šećera u EU

Smanjen obim proizvodnje, uvoz i zalihe podržavaju povećanje cene šećera u EU. Nakon izuzetno bogatog prinosa šećerne repe u sezoni 2014/15. Evropska unija je značajno ograničila proizvodnju u 2015/16. Površine šećerne repe su smanjene za 13% i u kombinaciji sa smanjenim prinosom slatkog korena, uzrokovalo je da se u godinu dana smanji proizvodnja šećera za 24. Dodatno, uvoz u 2015/16 je ispod višegodišnjeg proseka, pogotovo iz EPA/EBA država.

  • 1.314
  • 64
  • 0

Smanjen obim proizvodnje, uvoz i zalihe podržavaju povećanje cene šećera u EU. Nakon izuzetno bogatog prinosa šećerne repe u sezoni 2014/15. Evropska unija je značajno ograničila proizvodnju u 2015/16. Površine šećerne repe su smanjene za 13% i u kombinaciji sa smanjenim prinosom slatkog korena, uzrokovalo je da se u godinu dana smanji proizvodnja šećera za 24%. Dodatno, uvoz u 2015/16 je ispod višegodišnjeg proseka, pogotovo iz EPA/EBA država.

Prekid "jaza" između cena u svetu i Evropskoj uniji odrazio se na cenu London belog šećera N˚5, koja je u proleće 2016. nadmašila prosečnu cenu šećera iz Evropske unije. To se nije dogodilo još od proizvodne sezone 2011/12.

Smanjene zalihe šećra

Smanjena proizvodnja, kombinovana s uvozom u manjem obimu i stabilnom potrošnjom, dovela je do smanjenja zaliha šećera. Od finalnih zaliha u količini 3,9 miliona tona u septembru 2015. u istom periodu ove godine zalihe šećera su procenjene na 1,2 miliona tona. Niska dostupnost šećera na tržištu EU dovodi do značajnog povećanja spot cena za neugovoreni šećer tokom poslednjih meseci. Evropska unija prati prosek cene belog šećera koja je nastavila trend rasta dostigavši 437 evra po toni u junu. To je za 5,6% veća cena nego u junu 2015, i na najvećem je nivou od novembra 2014. godine.

U proizvodnji, očekuje se povećanje u poslednjem kvartalu sezone 2016/17

Evropska unija očekuje u 2016/17 proizvodnju šećera 16,9 miliona tona što jeste povećanje za 14% u odnosu na 2015/16 ali je ispod petogodišnjeg proseka. Prinos šećerne repe je nepromenjen, 73 tona po hektaru, što je petogodišnji prosek. Proizvodnja šećerne repe je bila predviđena na 110 miliona tona, više za osam odsto u odnosu na 2015/16,

Konačna proizvodnja šećera je i dalje neizvesna kao i prinos šećerne repe, a posebno sadržaj šećera. To može još da se promeni na kraju 2016 kalendarske godine. Dok su na prinos šećerne repe u državama koje se nalaze u takozvanom pojasu šećerne repe, na primer Francuska, Holandija, Belgija i Ujedinjeno Kraljevstvo, negativno uticali vlažni uslovi u proleće, letnje vreme je doprinelo da se to nadoknadi kako u većem prinosu tako i sadržaju šećera. Međutim, sadašnji vremenski uslovi otežavaju vađenje šećerne repe. U nekim državama, kao što je Poljska, projekcije prinosa ukazuju da će biti dobra kampanja ali uticaj hladnoće i kiše su uvek rizični na kraju vegetacije.

Realne osnove za jaku cenu šećera u narednoj godini

Na svetskom nivou,očekuje se da će 2016/17 tržišna godina biti druga u proizvodnom deficitu, uz očekivanje da če potrošnja rasti brže nego snabdevanje. To će rezultirati smanjenju rezervi u svetu i učiniti sektor manje agilan da odgovori na moguće nepovoljne događaje u bliskoj budućnosti, a može uticati na povećanje cene šećera u narednim mesecima i kampanji.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se gaji za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njenom zadebljanom korenu. Iz šećerne repe se dobije 16% svetske... Više [+]

Izvori

Agri EU


Tagovi

Prinos Šećerna repa Šećer Smanjenje zaliha Rast cena

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Postavljanje kablova na rendžer zalivnom sistemu, pred predstojeću sezonu. Rendžeri su pokretne mašine za navodnjavanje, a vodu zahvataju iz kanala preko pumpnog agregata. Iz rasprskivača koji su postavljeni duž mašine voda se raspoređuje p... Više [+]