Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sezonski poslovi
  • 06.01.2019. 09:00

Od 7. januara počinje elektronsko prijavljivanje sezonskih radnika

Elektronski sistem za prijavu sezonaca najpre će biti dostupan za prijavu radnika u poljoprivredi, a daljim sprovođenjem programa biće omogućena i registracija gazdinstava.

Foto: Pixabay / ionlfox
  • 420
  • 19
  • 0

Na Božić 7. januara (2019) će početi da radi softver za prijavu sezonskih radnika. Prema najavama NALED-a, koje prenose Novosti, to bi trebalo da smanji rad na crno, dok će poslodavce naterati da "sezoncima" uplaćuju poreze i doprinose. Elektronski sistem za prijavu sezonaca najpre će biti dostupan za prijavu radnika u poljoprivredi, a ako sistem bude funkcionisao primenjivaće se i na sektore turizma i građevinarstva.

Brže i lakše upisivanje u Registar gazdinstava

Kako objašnjava izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović, elektronski sistem za prijavu radnika kreće od januara, a daljim sprovođenjem tog programa biće omogućen elektronski sistem i za registraciju poljoprivrednih gazdinstava, što će omogućiti da se 400.000 gazdinstava brže i jednostavnije upišu u Registar, kao i da izmene svoje podatke ili se prijave za državne subvencije.

Poslodavci će morati da uplaćuju doprinose za sezonce

Ona dodaje da je softver deo "paketa" koji će omogućiti punu primenu Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u pojedinim delatnostima, koji je usvojila Skupština Srbije krajem juna 2018. godine, a čija primena počinje 7. januara. Osim 80.000 sezonskih radnika u poljoprivredi, kojima će poslodavac morati da plaća poreze i doprinose, korist će imati i država. Očekuje se da država budžetske prihode na taj način uveća uveća za 15 miliona evra.

Angažovanje sezonaca maksimalno 120 radnih dana godišnje 

Pored punije kase, nadležni će takođe pokušati da smanje sivu zonu u poljoprivredi gde je čak 95% radnika zaposleno "na crno". Zakon predviđa i to da će poslodavci biti obavezni da prijavljuju i odjavljuju sezonske radnike elektronskim putem Poreskoj upravi i to prvog dana angažovanja, a najkasnije do 10 časova prepodne. Važna stavka je i to što će poslodavac moći da angažuje sezonskog radnika najviše 180 dana tokom kalendarske godine, odnosno najviše 120 radnih dana godišnje.

Najviše se angažuju sezonski radnici u hladnjačama i na branju voća i povrća

Zakonom je propisano da radno vreme sezonskog radnika ne sme trajati duže od 12 sati dnevno, dok će oni koji budu radili osam sati ili duže imati pravo na odmor u toku dana u trajanju od najmanje 30 minuta. Poslodavci u Srbiji na sezonskim poslovima najviše angažuju radnike za rad u hladnjačama, berače voća i povrća, pomoćne radnike u građevinarstvu, konobare, šankere.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Sezonski radnici Prijava Softver NALED Zakon Violeta Jovanović


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.