Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Poljoprivredne vesti
  • 30.12.2021. 07:30

Od čega strahuje Kina i u šta će ulagati 2022.?

Kinesko centralno rukovodstvo dalo je smernice o stabilnoj proizvodnji žitarica i povećanju proizvodnje uljarica, ali i drugih aktivnosti za razvoj agrara.

Foto: Depositphoto/ChinaImages
  • 632
  • 93
  • 0

Kineski ministar za poljoprivredu i ruralna pitanja, Tang Renjian je izjavio da će ta zemlja uložiti napor kako bi stabilizovala proizvodnju kukuruza i povećala uzgoj soje u sledećoj godini.

U nedavnom intervjuu za službenu novinsku agenciju Ksinhua, on je istakao da bi proizvodnja žitarica u 2022. godini trebalo da bude veća od 650 miliona tona. U nekim provincijama parcele pod pšenicom su bile pogođene poplavama, ali se sprovode ciljane mere kako bi se ostvarila vrhunska žetva sledeće godine.

Najavljeno je povećanje površina pod uljaricama. Proizvodnja soje ove godine je naglo pala, dok je kukuruza porasla jer su poljoprivrednici želeli da iskoriste više cene otkupa. 

Ulaganje u uljarice, tehnologiju i domaće seme

Stoga je Tang najavio dalje aktivnosti u cilju povećanja proizvodnje uljarica i soje, kao i nastojanja da se obnove područja na severoistoku zemlje gde se ona uzgajala. Napominje da će biti pozorno praćena proizvodnja uljane repice i kikirikija. Preduzeće se niz mera koje će poboljšati ovu proizvodnju i uvećati prinose.

Njegovo obraćanje se vremenski poklopilo sa strahovanjima za sigurno snabdevanje hranom u najmnogoljudnijoj zemlji sveta, s obzirom na globalne poremećaje u snabdevanju i logistici zbog pandemije Covid-19. Zbog toga će Kina implementirati najstroži sistem zaštite i poboljšati upravljanje korišćenja poljoprivrednog zemljišta. Veliku šansu daju tehnološkom napretku kako bi farmerima osigurali dovoljne količine domaćeg semena i obezbedili neophodna mehanizacija.

Napor će se uložiti za formiranje agrarno-industrijskih parkova, razvoj snažnih centara u gradovima koji će imati zone za demonstraciju poljoprivredne mehanizacije. Takođe, biće velikih ulaganja kako bi se omogućilo neometano uzgajanje biljaka na zemljištu zaštićenom od poplava i posledica suše.

Glavno strateško pitanje

"U planu je stvaranje akcionog plana za ruralnu izgradnju, za poboljšanje životnog okruženja, infrastrukture i javnih usluga u ruralnim područjima", dodao je Tang.

Ove izjave su usledile posle dvodnevne godišnje centralne konferencije o radu na selu. Kinesko centralno rukovodstvo dalo je smernice o stabilnoj proizvodnji žitarica i povećanju proizvodnje uljarica.

Nova pravila za uvoz hrane u Kinu zabrinula evropske proizvođače

"Osiguranje zaliha primarnih proizvoda je glavno strateško pitanje", rekao je kineski predsednik Ksi Džinping pre konferencije.

Peking je obećao da će zaštititi proizvodnju žitarica, povećati proizvodnju uljarica, osigurati efikasan stočni fond i sve što je potrebno za uzgoj povrća, ali i ribe u 2022. godini.


Tagovi

Kina Uljarice Tržište Covid-19 Ulaganje Tehnološki napredak 2022 Razvoj sela


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.