Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgojne rase
  • 14.02.2016. 15:30

Od izumiranja pokušavaju spasiti 340 rasa

U svetu je trenutno ugroženo 1.458 uzgojnih rasa, od kojih je 340 već u sistemu zaštite.

Foto: Ark of Taste
  • 219
  • 39
  • 0

U najnovijem izveštaju Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) pored ostalog piše da je trenutno u svetu čak 17% uzgojnih rasa izloženo riziku od izumiranja.

Sve više rasa u opasnosti od izumiranja

Taj procenat predstavlja ukupno 1.458 rasa. Od 2005. do 2014. godine, procenat rasa kojima preti nestanak, porastao je za 2%. Organizacija za hranu i poljoprivredu povezuje tu činjenicu s postojanjem visokospecijalizovanih industrijskih farmi na kojima u proizvodnji dominira ograničeni broj rasa visokog prinosa. U projektu Ark of Taste je još 340 rasa čije izumiranje pokušavaju da zaustave.

"U istoriji prirode i čoveka, izumiranje vrsta i rasa je oduvek bila normalna stvar. Međutim, dok su jedne izumirale, druge su ih prirodno zamenjivale. Osnovna razlika je ta što je čovek danas ubrzao taj proces. Tek sada smo počeli da razumevamo uticaj na genetiku, ekonomiju i kulturu. Ovaj poslednji je dosada zanemarivan, ali kada nestane neka rasa, s njom se gubi i kulturni odnos s našom istorijom i karakterističnim načinima rada", kaže Pjero Sardo, predsednik Slow Food fondacije za bioraznovrsnost.

Nestanak svake rase, gubitak je i za ljude koji su živeli od njenog gajenja

Generalni direktor organizacije FAO, Gracijano da Silva, u predgovoru izveštaja ističe da uzgajane rase direktno predstavljaju izvore egzistencije milionima ljudi, uključujući i 70% siromašnih u seoskim zajednicama celog sveta. Time se priznaje ključna uloga bioraznovrsnosti životinjskih rasa u pogledu poljoprivrede, ruralnog razvoja i bezbednosti hrane i ishrane.

Neki od aktuelnih projekata Presidia Slow Fooda trenutno su zaštita od izumiranja krava Ankole-Vatusi u Ugandi, crne svinje Nebrodi u Italiji, bizona iz velike nizije u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i crne kokoške Ogie iz mesta Jeongsan u Južnoj Koreji.

Foto: Ark of Taste


Tagovi

Zaštita Uzgojne rase Govedo Izumiranje Ankole-Vatusi Piero Sardo Graziano da Silva Slow Food Industrijske farme FAO Ark od Taste


Autorka

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorka i upravna pravnica Sandra Špoljar je, na razne načine, tradicijom i porodično, povezana s poljoprivredom. Dugogodišnja je novinarka u oblasti poljoprivrede.