Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rakija Šurlan
  • 09.02.2024. 16:00

Od ratara do rakijaša: Imaju "istrenirane" pčele i "vinske mušice" kao mušterije

Oko Šurlan rakija dame često prave gužvu, pa nije ni čudo što ih zovu "vinske mušice".

Foto: Selma Mujić
  • 179
  • 11
  • 0

Šljiva, kajsija, viljamovka i dunja iz Šurlana ih nazivaju pićem za "velike i male bogove". Oko izložbenog štanda je uvek gužva, a dame od njih nikada ne odlaze bez osmeha, za njih imaju posebne ponude - medovaču ili malinu najradije biraju.

One stalne mušterije, ženskog roda, u šali nazivaju "vinske mušice", jer ih "oterati" ne mogu, a svojim šarmom zadržava ih Darko Dragić, direktor prodaje Rakije Šurlan iz Srbije.

Osamdeset odsto svojih sirovina

Srećemo ga na 17. "Sarajevo Wine Fest"-u. Odmah nudi čašicu i sipa po našem izboru piće, želju je, navodno, video iz očiju.

"Ovde je izložena naša komercijalna varijanta rakija, gde je u pitanju devet ukusa rakija, tri likera i jedan pelinkovac", kaže Dragić, a potom nastavlja s predstavljanjem i kaže kako su prvenstveno bili ratari i voćari, a onda postali rakijaši.

Najbolja smo rakija, kaže Dragić

Danas 80 odsto sirovine je njihov proizvod, a svesni su, kaže nam da dok god manipulišu sirovinom, upravljaju i kvalitetom u boci.

"Lakše je raditi sa proizvodom koji ne kalira, nego čekati hoće li se prodati voćka na pijaci. Pošto rakija nema rok trajanja, što starija - to bolja, idemo tako već 25 godina. Od kooperanata dokupljujemo dunje i kajsije, i to je onih 20 odsto, koje nam zafali", dodaje naš sagovornik.

Na oko 100 hektara bave se ratarstvom, odakle uzimaju sirovinu za žitne alkohole, a koje koriste kao bazu za likere.

"Tako da nemate 'aftertaste', kad popijete naš liker od maline da vam je u ustima malina, a iz stomaka se vrati loza ili šljiva", pojašnjava nam.

Redovni na sajmovima

U ponudi je i medovača, pa smo ga pitali da li imaju i pčele, a Dragić šaljivo pojašnjava kako su ih "istrenirali" da dolaze na njihova polja.

Dame se lepe "k'o vinske mušice"

"Samo nam je u medu dozvoljeno odstupanje u boji meda iz prostog razloga jer ne možemo pčelu da nagovorimo da nam svake godine daje isti med iako je u pitanju autohtoni, vojvođanski med, baza je jabukova rakija i ono treće nećemo pominjati", navodi direktor prodaje ovih rakija koje dolaze sa područja Novi Kozarci, naselja Kikinde.

U Sarajevu su još večeras, na 17. Internacionalnom festivalu vina i gastronomije "Sarajevo Wine Festu" koji svoj vrata ovog petka otvara u 17 sati.


Tagovi

Rakija Šurlan Darko Dragić Likeri Medovača Sarajevo Wine Fest Sirovina za likere


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.